Una crònica d'Àngel Garreta( @angelgarreta )

Europa 1 - Mutilvera 0

Primer pas dins el play-off amb triomf

Així l'hem viscut en directe a Twitter (clica la icona)  Twitter

La Vila de Gràcia ha vibrat com mai al Nou Sardenya. L'Europa ha sortit vencedor del primer duel de quarts de final del play-off d'ascens a Segona B superant la Mutilvera. Malgrat que el marcador deixa tot evidentment obert per la tornada, el gol i el triomf alliberen l'Europa en molts aspectes. D'una banda, l'equip s'ha tret en una tarda el mal regust de boca de les dues últimes jornades de lliga, recuperant la millor versió de l'equip que va meravellar a la primera volta del campionat regular.

D'altra banda, el conjunt gracienc es treu una espina pel que fa específicament a la promoció. El capità, qui l'any passat va ser l'autor involuntari d'un gol en pròpia porteria davant l'Arandina, ha estat avui l'artífex del gol del triomf, una diana vital d'Àlex Cano. D'altra banda, l'Europa suma el seu primer triomf de les darreres dues promocions i el gol suposa posar al dia els registres de dianes en aquest tipus de competició. L'Europa feia només un any que havia jugat el darrer play-off, però feia 13 anys (des del 10 de juny del 2001) que no feia un gol en promoció d'ascens. Va ser Albert Serrano a Vilafranca de Bonany.

La Mutilvera ha demostrat a Gràcia el que totes les veus anunciaven: ser un equip allunyat del tòpic de Navarra i de les terres del nord sobre el futbol directe. Els homes dirigits per Javier Moncayo han vingut al Nou Sardenya a, dins les possibilitats, tocar el màxim possible la pilota. De fet, el quadre avui de vermell ha estat qui ha tingut més clares ocasions al primer temps. En un partit molt físic, els primers ensurts han arribat sobre el marc local. Als cinc minuts, una falta lateral desviada per un cap europeista ha obligat Rafa Leva a fer la primera d'una sèrie d'intervencions providencials per deixar la porteria del seu equip a zero.

Al minut 17, un xut creuat i refusat per Leva ha quedat mort a la frontal de la petita on Iñigo Gil, amb tot a favor i el porter venut, ha rematat incomprensible i afortunadament massa desviat. La Mutilvera no ha deixat de ser valenta en un primer temps on l'Europa s'ha mostrat igualment decidit i lluitador. Al minut 37, darrera gran ocasió dels visitants. Falta directa de Guembe que Leva, quan la banqueta visitant ja cantava el 0-1, ha refusat volant cap al seu pal dret. Acte seguit i sense deixar ni respirar, l'ocasió més clara de l'Europa al primer temps i que podria haver-se convertit en el gol de la temporada. Just a la línia de mig camp, Javi Sánchez ha vist avançat el porter i ha provat una vaselina des de 50 metres que quan el públic local estava a punt de celebrar, ha pogut abortar Iparraguirre estirant la mà.

Si bé l'Europa no estava fent pas malament la feina, bé és cert que la Mutilvera podria haver marxat al descans amb avantatge fruit de les ocasions. Els 15 minuts de pausa al vestidor han servit per acabar d'activar la reacció europeista i el canvi de xip de lliga a play-off. De fet, el canvi ha estat immediat. Un minut de joc ha passat quan Javi Lara ha posat una falta lateral al punt de penal i Cano, entrant a rematar amb el pit, ha impactat la pilota amb l'escut fins al fons de la xarxa. El resultat, un 1-0 que ha estat celebrat a Gràcia amb un dels més grans esclats de joia dels darrers anys.

Amb el marcador a favor la Mutilvera no ha desaparegut del terreny de joc, però ha deixat de ser perillosa. Durant ben bé 15 minuts no ha sortit del seu mig camp fruit de la pressió gracienca. Al minut 70, Cano ha robat una pilota al mig del camp i en una llarga cursa en solitari ha provat un xut sec des de la frontal que un Iparraguirre ben centrat sota el seu marc ha refusat. Amb el pas dels minuts, els visitants han provat algunes accions d'estratègia sense encert i l'Europa tampoc ha trobat com fer el segon gol malgrat buscar-lo.

La darrera gran ocasió, a cinc minuts per complir-se el temps reglamentari, una internada en diagonal de Valderas, molt pressionat pel seu marcador, que ha acabat amb un xut amb la punta de la bota del migcampista europeista que la cama dreta del porter de la Mutilvera ha acabat per refusar a córner. Sense pràcticament temps per a res més, el xiulet de l'àrbitre canari González Francés ha certificat el primer pas endavant de l'Europa en aquest llarg play-off. El més difícil i alliberador ja s'ha fet. Navarra decidirà.

Play-Off · 1/4 final (anada) · Estadi Nou Sardenya · (18/05/14) · 2.450 espectadors

EUROPA:Rafa Leva, Cano, Alberto, Víctor Duran, León, Javi Lara, Rovira, Marc Esteban (Vivó, 63'), Javi Sánchez (Diego, 83'), Valderas i Camacho (Cebri, 63').

MUTILVERA:Iparraguirre, Eneko, Jose Albisu, Iñaki Casado, Josu Contreras, Guembe, Iñaki Barbarín, Andoni Ibero, Iñigo Gil (Iñigo Marco, 66'), Dani Ederra (Puñal, 81') i Eztieder (Peio Ibañez, 66').

ÀRBITRE:Raúl Martín González Francés (Las Palmas).

TARGETES:Grogues a Alberto, León, Rovira i Marc Esteban (Europa) i a Josu Contreras (Mutilvera).

GOLS:1-0 (Cano, 46').

INCIDÈNCIES:Partit d'anada dels quarts de final de la promoció d'ascens a Segona B. El tècnic de l'Europa, Pedro Dólera, suma avui el seu partit oficial número 200 a la banqueta del conjunt gracienc. Primer precedent -amistós i oficial- entre Europa i Mutilvera. Abans del xiulet inicial, el Juvenil C, recent proclamat campió de lliga pel matí, s'ha fet la foto amb l'onze de l'Europa.