Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

Història del Club

LA HISTÒRIA DEL CE EUROPA
 

Gràcies al diari Sport i a ceeuropa.cat, pots descobrir els grans trets de la història de l'Europa en un suplement especial de 8 pàgines a color i en català. Fes clic als diferents enllaços pes descarregar-te'l en PDF

Pàgina 1 · DESCARREGAR · 100 anys amb Gràcia
Pàgina 2 · DESCARREGAR · Firmes
Pàgina 3 · DESCARREGAR · Orígens i actualitat · Els símbols · Bàsquet
Pàgina 4 · DESCARREGAR · Els estadis · Curiositats i dades
Pàgina 5 · DESCARREGAR · Èxits · Títols · Golejades i resultats
Pàgina 6 · DESCARREGAR · Jugadors i mites · Presidents · La web
Pàgina 7 · DESCARREGAR · Futbol Base i Escola · La Fundació · Escuts
Pàgina 8 · DESCARREGAR · Cartell partit Centenari: Europa - Osasuna

 
L'EUROPA LLETRA A LLETRA: "DE la A a la Z"
 

L'historiador Xavier Vidal fa un repàs, en format radiofònic, dels aspectes més importants de la història de l'Europa. A cada fet li ha assignat una lletra de l'abecedari. La millor manera de conèixer l'Europa de la "A" a la "Z" de forma condensada.

Arxiu d'audio 1 · DESCARREGAR · "De la A a la G"
Arxiu d'audio 2 · DESCARREGAR · "De la H a la N"
Arxiu d'audio 3 · DESCARREGAR · "De la O a la U"
Arxiu d'audio 4 · DESCARREGAR · "De la V a la Z"

 
EL 'TOP 25' DE PARTITS OFICIALS I GOLS MARCATS
 

Dades actualitzades a 24/05/2023 un cop finalitzada la temporada 22/23

top25 2015

top25 2015

 
BREU RESUM HISTÒRIC
 

LA FUNDACIÓ I ELS PRIMERS ANYS

El Club Esportiu Europa, tal com el coneixem avui, neix el 1907. Llavors, dos modestos clubs (el Provençal i el Madrid de Barcelona) van decidir fusionar-se per poder assolir més altes fites dins el futbol català. Quan es va haver de buscar un nom per a l'equip, per tal d'evitar majors despeses de registre federatiu, van aprofitar el nom d'un club a punt de desaparèixer i del que en quedava la fitxa lliure, el FC Europa. Amb un petit canvi al nom i pagant els deutes de l'antic Europa -que sortia més econòmic que un registre nou- neixia el 5 de juny de 1907 el "Club Deportivo Europa".

El primer president en la història de l'entitat fou Rodolf Collell Admetller, qui va dirigir el club fins el 1911, quan va passar a ser vicepresident de la Federació Catalana de Futbol. Fins l'any 2018, l'Europa ha tingut 33 presidents al llarg de la seva història.

Originàriament l'equip vestia a ratlles verticals blanques i blaves, però amb el pas dels anys canviaria la samarreta per un coll llarg, tancat en forma vertical, que es va aplicar per primera vegada la temporada 1917/1918. L'històric escapulari és originari del 1926. L'element es va incorporar a la samarreta i es desconeix al 100% la versió exacta del motiu: d'una banda es creu que responia al fet que en aquella època era moda que els nens vestissin amb un escapulari a la roba i, en la part esportiva, molts porters incorporaven l'escapulari com a element visual diferencial a les seves equipacions. D'altra banda, es comenta que la visita uns mesos enrere del Birmingham anglès (en aquella època vestint escapulari) va inspirar els directius.

En aquells temps, l'equip va assolir la categoría més alta de la seva època al 1919, amb l'ascens al Grup A del campionat català.

ELS ANYS MÉS GLORIOSOS DEL CLUB I ELS ALTRES ESPORTS

Sens dubte la dècada dels anys 20 va ser la més gran de les dècades que ha viscut el club. El primer fet històric i un pels que passarà l'Europa a la història de l'esport de tot l'estat fou pel bàsquet. El CE Laietà i el CE Europa van tenir l'honor de disputar el primer partit oficial de bàsquet en la història de l'estat espanyol (que va acabar amb victòria escapulada per un marcador avui dia curiós i insòlit: 8-2). La primera gran fita futbolísticament parlant va ser proclamar-se campió del Campionat de Catalunya en imposar-se al FC Barcelona per 1 a 0. Era la temporada 1922/23 i el fet de guanyar la lliga territorial de la màxima categoria existent al futbol en aquells temps li donava dret a l'Europa a jugar aquell mateix any el campionat d'Espanya, que ja s'anomenava Copa del Rei. L'Europa va sorprendre a própis i extranys i, després d'eliminar a tots els seus rivals, es va plantar a la final. Aquella desafortunada final es va jugar contra l'Athletic de Bilbao al camp de Les Corts. Potser la història de la Copa no ha viscut final més injusta que aquella... l'Europa va tenir ocasions per donar i per vendre i l'Athletic, en un contraatac, va fer l'únic gol del partit i es va endur la Copa (0-1).

La dècada dels anys 20 encara tenia reservat un altre moment històric pel club. Després de convertir-se en un dels equips més grans de l'estat en aquell període, l'Europa va tenir l'honor de fundar (junt amb 9 equips més) el primer campionat de lliga de l'estat espanyol, la Primera Divisió, la primera de totes les lligues que s'han disputat fins ara. L'Europa va militar tres temporades consecutives a Primera Divisió, assolint com a millor classificació la vuitena posició. En relació als altres esports, l'Europa ha assolit en la seva història campionats catalans i diverses fites en modalitats com Atletisme i Boxa.

ELS PRIMERS PROBLEMES GREUS

A partit de la dècada dels anys 30 i fins a principis dels 60, l'Europa va viure una època de dificultats que per poc no va costar la desaparició del club. La situació límit de l'inici de la dècada dels 30 va portar els directius de l'entitat a decidir fusionar l'equip i la plaça federativa professional amb el Gràcia (equip ara ja inexistent). Els primers equips de tots dos conjunts van fundar un nou club de nom FC Catalunya, però l'Europa com a tal no va desaparèixer, ja que un grup de socis disconformes en l'assemblea on es va decidir aquest fet van registrar immediatament l'equip amateur a la darrera categoria del futbol, evitant el tall de transició entre temporades. D'aquesta manera l'Europa seguia competint amb els mateixos colors i el mateix nom, desvinculant-se de la decisió de fusió amb el Gràcia i allargant la seva història, aquesta vegada tornant a començar des de zero.

ELS ANYS 60, ELS DARRERS ANYS TRIOMFANTS

En la temporada 1962/63 el club va aconseguir l'ascens a la Segona Divisió, categoria en la que va lluitar fins la temporada 67/68 on una reestructuració federativa va obligar a l'Europa i altres clubs a baixar forçosament de categoria. Un fet, aquest, que ha marcat el present del club i que, de no haver-se produït, potser estariem ara per ara veient un altre Europa a l'elit del futbol estata. La temporada 66/67 l'Europa va aconseguir la seva darrera fita a nivell professional. En el campionat de Copa va aconseguir eliminar al llavors anomenat Zaragoza "de los cinco magníficos", un equip que va fer història a Primera Divisió  i que va caure a mans de l'Europa (llavors a Segona). Un fet sorprenent en la història de la Copa fins aquelles dates (tot i que ara d'aquestes sorpreses ja n'hi han sovint). El partit d'anada disputat al camp de Sardenya va ser el fins ara primer i únic partit de futbol de l'Europa a casa seva retransmés per a tota Espanya mitjançant TVE.

LA CRISI DELS 70 I ELS 80

En aquestes dues dècades l'Europa va patir la seva pitjor devallada a nivell de categoria, militant durant una bona colla d'anys en categories regionals. Va ser al final dels 80 quan el club va tornar a Tercera Divisió i des de llavors fins als temps actuals no ha deixat de militar a categoria estatal. En aquesta mateixa dècada va tenir lloc la catalanització del nom. La temporada 1985/1986 el club va passar a dir-se "Club Esportiu Europa".

EL NOU SARDENYA: EL PRIMER PAS A LA MODERNITZACIÓ

Un Europa exiliat per motiu de les obres al seu estadi a mitjans dels 90, va veure com l'any 1995 neixia el Nou Sardenya, l'actual estadi gracienc, actualment amb cabuda per a 4.000 persones, tribuna coberta, 1.200 cadires a la zona de tribuna, lateral i zona vip, marcador electrònic i gespa artificial. El Nou Sardenya significa el primer pas, la primera pedra per a treballar un futur basat en el futbol formatiu i que permeti una projecció a superiors categories. El partit inaugural va servir per a omplir per primera vegada l'estadi i disputar, alhora, la primera edició del Trofeu Vila de Gràcia. Per aquelles dates fou el Lleida l'equip convidat i qui s'enduria el títol per 0-1.

L'EUROPA "MATAGEGANTS": 3 COPES DE CATALUNYA!!!

La penúltima gran fita de l'Europa fou assolir el bicampionat de la Copa Catalunya als anys 97 i 98. L'equip (a Tercera Divisió) va aconseguir eliminar per dues vegades al RCD Espanyol a les semi-finals i al FC Barcelona en les dues finals (la primera per 3 a 1 a L'Hospitalet i la segona als penals al camp 'neutral' del Miniestadi). Un gesta sense precedents a l'estat espanyol ... un club de Tercera guanyant dos titols consecutivament a un equip de Primera. Homes com Soitchkov, Xavi, De la Peña, Hesp, Blanc, Óscar, Pizzi, Andersson, Giovanni o Amor van ser incapaços de doblegar als Serafín, Badia, Arturo, Fernando, Amorós, Raúl Verdú, Pacha o Endrino.

Recentment, l'Europa va sumar el 2015 la tercera copa a les seves vitrines. Ho fa ver jugant la final de la Copa Catalunya a casa, al Nou Sardenya, contra el Girona -llavors a Segona-. Després de FC Barcelona i RCD Espanyol és l'Europa qui té més títols de la Copa Catalunya en la història del futbol català.

JUGADORS HISTÒRICS I INTERNACIONALS

Del Club Esportiu Europa han sortit figures del futbol com Cros o Antoni Ramallets, aquest darrer internacional per Espanya i un dels més mítics porters de la història del futbol en la seva etapa blaugrana. També han vestit l'escapulada, en lliga o amistosos, homes com Kubala. Actualment, alguns jugadors sorgits de la base europeista juguen al futbol professional, alguns fins i tot a Primera Divisió. El club ha aportat, al llarg de la seva història, 3 jugadors a laselecció estatal absoluta.

 
FITES MÉS DESTACADES
 
1917-18 Campió de Catalunya 2a Categoria
1918-19 Campió de Catalunya Grup "B"
1922-23 Campió de Copa Catalunya (Equivalent a la lliga)
1922-23 Primer d'Espanya a disputar un partit de Bàsquet
1922-23 Sotscampió de la Copa del Rei (contra l'Athletic Club)
1928-29 Equip fundador de la Primera Divisió de la lliga espanyola
1929 al 1931 3 Temporades consecutives a la Primera Divisió
1933-34 Campió de Catalunya d´Aficionats
1935-36 Campió de la lliga "Amateur"
1943-44 Campió Copa Federació (titol de nivell nacional)
1950-51 Campió de Catalunya Regional "A"
1958-59 Campió del Torneig General Moscardo
1961-62 Campió de Tercera Divisió
1962-63 Campió del Torneig General Moscardo
1962-63 Campió de Tercera Divisió i Ascens a Segona Divisió
1976-77 Campió de Catalunya, Regional Preferent
1988-89 Guanyador de la Promoció a Tercera Divisió
1993-94 Guanyador "Play-off" i ascens a 2a B
1996-97 Campió Copa Catalunya contra el FC Barcelona
1996-97 Ascens Juvenil "A" a Divisió d´Honor
1997-98 Campió Copa Catalunya contra el FC Barcelona
1999-00 Reunir 45.000 espectadors en un amistós a Beirut
2014-15 Campió Copa Catalunya contra el Girona FC
2020-21 Campió de Tercera RFEF i ascens a la nova Segona RFEF
2021-22 Campió de Lliga Nacional femenina i ascens a la nova Segona RFEF
2022-23 Campió de Tercera RFEF masculina i ascens a 1a RFEF femenina

acidH TEB FederacioAcell