IMPOTÈNCIA

La mala sort i l'arbitratge, condicionants

L'Europa ha sortit derrotat de la seva primera visita a Llagostera després d'un partit polèmic on els escapulats han vist com l'àrbitre els hi anul·lava un gol al primer temps, no expulsava el porter en un penal i deixava l'equip amb 10 per una inofensiva protesta. Els locals ho han aprofitat i amb un partit seriós, els d'Oriol Alsina s'han quedat els punts.

La bona ratxa de l'Europa, fins les últimes setmanes, tapava del tot qualsevol petit detall arbitral, donat que els partits finalitzaven amb victòria. No obstant, fa unes quantes jornades que els col·legiats no estan gens fins amb el conjunt escapulat. Tres factors clau, a banda de la mala sort de l'Europa (que en això no intervenen factors externs) han estat determinants per explicar la derrota de l'Europa en la seva primera visita a Llagostera.

Primera part:  Igualtat per les dues parts

L'inici de l'Europa, com en la majoria de partits, ha estat fort. De fet, ho ha estat tant que al minut 4 ha aconseguit foradar la porteria, però l'àrbitre ha anul·lat un gol totalment legal. En una centrada, la pilota ha arribat al segon pal on Cano ha pentinat al punt de penal, sobre la rematada de Delmàs, l'assistent ha aixecat la bandera i l'àrbitre ha anul·lat la jugada i el gol. Segons explicacions arbitrals, Cano havia fet falta en la seva penjada de pilota amb el cap, quan el salt havia estat net i sense oposició. Inexplicable.

Amb el pas dels minuts, l'equip local s'ha entonat i ha agafat el seu ritme habitual. Al minut 34, Cañadas ha estat providencial en aturar a boca de canó un remat del capità Vichu. Acte seguit, Olmo, per lesió, ha hagut de deixar el terreny de joc i en el seu lloc ha entrat Sergio, qui malauradament i de forma involuntària s'ha convertit en protagonista a l'inici del segon temps.

Segona part: Dos errors arbitrals més i un gran infortuni

Només començar la segona meitat, una jugada ha marcat la clau del partit. Havien passat amb prou feines seixanta segons quan Simón ha estat objecte d'un clar penal per part del porter Ureña. El col·legiat ha assenyalat la pena màxima, sí, però només ha amonestat Ureña amb una cartulina groga, quan era l'últim home del Llagostera entre Simón i la porteria. Per a infortuni dels visitants, el capità Delmàs ha vist com el propi Ureña li ha encertat la direcció del xut, refusant el penal i evitant el 0-1.

D'aquesta jugada clau que podria haver estat providencial (avantatge al marcador contra un rival amb deu), s'ha passat a la situació inversa. Al minut 50, Santi Celaya ha aprofitat un refús a la frontal de l'àrea i amb un xutàs per l'escaire ha fet l'1-0 que a la llarga seria definitiu. Si això no fos poc, dos minuts més tard Sergio ha vist la segona targeta groga simplement per protestar amb els braços oberts una falta no mereixedora de sanció. Una exageració arbitral considerant que el jugador ja tenia una cartulina i era només la segona falta que feia.

A partir d'aquí, l'Europa s'ha jugat el partit a una carta, posant una defensa de tres homes amb només 10 efectius. Al minut 57 i al minut 76, Nefta i Simón han tingut dues clares rematades, amb la porteria semi-buida o amb el porter descol·locat. La de Nefta l'ha tret un defensa sota pals i la de Simón ha marxat fregant el pal. El Llagostera, que ha fet un partit molt físic, seriós, ordenat i amb les idees clares en tot el partit, ha tingut lògiques opcions de poder ampliar diferències, donat que la defensa de l'Europa era una línia de tres jugadors. La més clara de totes, un remat a porta buida de Guitart al minut 88 que ha marxat fora.  En resum, un molt bon partit dels locals, que s'han trobat diverses accions (o bé arbitrals o bé mala sort de l'Europa) que li han facilitat una feina ben feta pels homes d'Oriol Alsina i que del cantó contrari s'ha convertit en impotència pels de Pedro Dólera, que han acabat el partit desfets i indignadíssims.

Lliga: jornada 14 · 21/11/09 · Mpal. d'Esports · 350 espectadors

LLAGOSTERA: Ureña, Giró, Reyes, Vallho, Quim Boadas, Santi Celaya, Plaja, Vichu (David Costa, 69'), Eloi (Guillem, 86'), Molina i Revert (Guitart, 63').

EUROPA: Cañadas, Olmo (Sergio, 37'), Diego, Xavi Roca (Gatell, 82'), Cano, Delmàs, Ramon Suàrez, Simón, Ivan, Juli i Nefta (Ivan Plana, 63').

ÀRBITRE: Otal González.

TARGETES: Grogues a Ureña (Llagostera) i a Ivan i Sergio -dues i expulsió minut 52- (Europa).

GOL: 1-0 (Santi Celaya, 50').

Primer duel a la història entre aquests dos equips en categoria estatal.