Una crònica d'Àngel Garreta ( @angelgarreta )

Europa 1 - Cerdanyola 3

Nefasta i decisiva actuació arbitral

Així l'hem viscut en directe a Twitter (clica la icona)   Twitter

L'Europa ha sumat avui la seva segona derrota al campionat de lliga, víctima d'un negríssim arbitratge, tant principal com dels assistents, que ha condicionat el desenvolupament del partit sense treure cap mèrit a un bon Cerdanyola, lluitador i ben plantat, que ha signat el triomf. La molt i molt dolenta actuació del col·lectiu arbitral s'escapa més enllà de la primera expulsió matinera de Marc Esteban al minut 22. És una suma de despropòsits, amb demostracions innecessàries d'autoritat, errors clamorosos en accions més banals i d'altres en moments clau sobre accions determinants. A tot això cal sumar una mala aplicació del reglament i inexistència del criteri de força i desproporció per a que unes faltes ho siguin, altres no i algunes mereixin o no cartulines. Un dia, sens dubte, per oblidar en aquest sentit.

Un Cerdanyola nouvingut al Nou Sardenya en competició oficial ha sortit elèctric a l'inici de l'encontre. De fet ha tingut la primera oportunitat al minut 4 en una assistència de Quim Solano a Hassen que aquest, dins l'àrea gran, ha desaprofitat amb un xut de punxot que ha marxat desviat. L'equip gracienc s'ha contagiat a l'inici del ràpid ritme visitant i ha trobat a faltar un xic de pausa en el criteri de joc. No obstant, a partir del quart d'hora l'equip s'ha animat i ha començat a aproximar-se amb intenció per les bandes.

Al minut 22 de partit ha arribat la primera acció per la polèmica. Marc Esteban ha fet una entrada lateral a Velillas, on ha tocat pilota abans que jugador, en una acció sense perill al mig del camp. La col·legiada Zardaín López no ha dubtat en mostrar-li la segona groga, quedant-se l'Europa ben d'hora amb deu jugadors. Sota el nostre criteri particular, Esteban toca abans pilota que jugador, si bé per la força que mostra l'acció, aquesta és clarament falta. No obstant, creiem que no mereixedora de targeta, i menys la segona, per no ser ni agressiva (contundent sí, agressiva no), al mig del camp i amb disputa de pilota pel mig.

Consideracions particulars de qui signa la crònica al marge, fins i tot en el supòsit de ser justa l'expulsió, la mateixa decisió es gira en contra del criteri arbitral mostrat durant el partit, donat que altres accions similars no han rebut el mateix tracte. Així doncs, agafant com a criteri aquesta falta, l'aplicació d'aquesta equitat ha estat inexistent al llarg de l'encontre i, per extensió, un mal desenvolupament de l'àrbitratge.

Al minut 40 l'Europa ha tingut la seva primera opció en una rematada al vol de Rovira, amb el peu, que la cama d'un defensa ha enviat, fent rebotar la pilota, per sobre el travesser. Aquesta ha estat la darrera acció d'un primer temps on a la tripleta arbitral ja se li ha començat a escapar el control -també el de saber ser llest amb els nervis d'un equip tocat- i que ha marcat una forma de fer que ha anat a pitjor fins al final.

L'Europa ha sortit molt fort a la represa i ha protagonitzat cinc minuts de constants internades per banda, combinacions, recuperació de pilotes i intenció ofensiva. Paradoxalment, quan millor ho feia el conjunt gracienc ha arribat la primera diana visitant. Velillas ha carregat la cama amb un fort xut, Rafa Leva ha aconseguit salvar el gol amb una refús miraculós amb el puny però el rebot de la pilota ha caigut a peus de Hassen qui, de primeres, ha assistit al punt de penal on Quim Solano no ha perdonat.

L'empresa s'ha fet més difícil per l'Europa, en inferioritat ara també al marcador. No obstant, el conjunt gracienc no ha perdut mai ni el caràcter ni la capacitat de sacrifici per intentar l'empat. Poc després, Diego ha enviat una falta directa a la creueta. Al minut 69 l'Europa ha aconseguit el premi: fer el gol de l'empat, però aquest no ha pujat al marcador. Al servei d'una falta penjada en diagonal, Víctor Duran, de cap, ha creuat la pilota lluny de l'abast del porter Coca, però l'assistent ha assenyalat un fora de joc inexistent de totes totes.

Al minut 73, la cirereta del despropòsit. En un canvi del Cerdanyola, el jugador que havia de marxar del camp ha començat a caminar en direcció contrària al canvi per guanyar metres i temps per marxar del terreny de joc (una tàctica de murri que és perfectament comprensible perquè al futbol la fa tothom, uns i altres, locals i visitants, quan el marcador va a favor). Cano, capità de l'Europa -i per aquest exercici, el jugador amb dret a fer una observació als col·legiats- ha dit, amb bon to i sense faltar al respecte, literalment això: "el número nou s'està marxant cap a l'altra banda quan acaben de dir que és el jugador del canvi". Zardaín López, sense justificació, ha mostrat la segona cartulina groga al jugador i l'ha acabat expulsant, perdent ja definitivament el control del matx.

En aquest instant el partit ha quedat ja tocat de mort per un Europa impotent davant l'espectacle amb nou efectius al camp i la càrrega a l'esquena d'una sèrie de decisions equivocaques. Ho ha acabat de fer impossible el segon gol visitant, obra de Velillas al minut 89 en una jugada dins l'àrea. El propi Velillas ha fet el tercer gol visitant en una petita obra d'art, digna de resums de Champions al futbol d'elit, regatejant tres jugadors de l'Europa en un pam, sumant al porter i arribant amb la pilota controlada als peus literalment fins la mateixa línia de gol, on l'ha transformat a plaer. Un golàs amb totes les lletres, al marge de qualsevol context de partit. Ja en el darrer segon d'afegit, un penal favorable a l'Europa ha servit per maquillar el resultat amb un 1-3.

En definitiva, l'encontre ha deixat la imatge d'un bon Cerdanyola -zero culpable de res del que ha envoltat el partit i molt viu quan li ha tocat aprofitar les ocasions-, una actuació de la col·legiada i la tripleta altíssimament desafortunada i fora de control i un Europa que mai sabrà si el partit podria haver agafat un altre color amb una actuació més discreta. Tocarà refer-se, gestionar les baixes pel proper partit i començar a pensar en la jornada 7.

Lliga · J6 · Estadi Nou Sardenya · (15/09/13
) · 700 espectadors

EUROPA: Rafa Leva, Édgar (Camacho, 71'), Víctor Duran, Cano, León, Marc Esteban, Rovira (Del Moral, 83'), Guzman (Charly Ruiz, 60'), Javi Sánchez, Javi Lara i Diego.

CERDANYOLA: Coca, Osuna, Gerard, Francis, Marc, Cuadras, Velillas, Mañosa (José Antonio, 61'), Hassen (Turu, 75'), Montilla (Peke, 85') i Quim Solano.

ÀRBITRE: Ana Zardaín López (Maresme).

TARGETES: Grogues a Cano -dues i expulsió minut 73-, Marc Esteban -dues i expulsió minut 22- i Javi Sánchez (Europa) i a Osuna, Francis, Hassen, Quim Solano i José Antonio (Cerdanyola). Vermella directa al tècnic Pedro Dólera -minut 73- (Europa).

GOL: 0-1 (Quim Solano, 50'); 0-2 (Velillas, 89'); 0-3 (Velillas, 92'); 1-3 (Javi Lara -p-, 94').

INCIDÈNCIES: Primer duel oficial de la història entre Europa i Cerdanyola. Darrer partit com a local de l'Europa en horari de tarda.