Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

CORNUTS I PAGAR EL BEURE

Pinterest 

 Una crònica d'Àngel Garreta ( @angelgarreta )

 
Cerdanyola 1 - Europa 0

Una història global gens exemplar pel futbol

Així l'hem viscut en directe a Twitter (clica la icona)   Twitter

La història dels noranta minuts del Cerdanyola-Europa, repartits en un mes i divuit dies entre l'inici i el final, no restarà en la memòria col·lectiva com el millor exemple possible en tots els àmbits, des dels que es poden controlar fins els que no. Esportivament, derrota dels escapulats amb un gol desafortunat d'Alberto en pròpia porteria. Paral·lelament, sancions prèvies incomprensibles a cada bàndol: ni el local Oriol Molins, ni els escapulats Rovira i el tècnic Pedro Dólera podien estar convocats per aquest partit ni tampoc pel següent del proper diumenge. 
 
Dos partits d'impediment per una única sanció de la setmana anterior. Tot un exemple de 'Joc Net' del reglament federatiu. Textualment són les normes, però unes normes on paguen justos per percadors. Per a més calamitats, lesió de Camacho al turmell dret just sobre el xiulet que posava fi als vuit minuts de joc per tancar la primera part.
 
Marcador

Primera part (represa del minut 39 al 45)

Els equips no van sortir junts ahir al vespre a la gespa ni van desfilar davant la tripleta arbitral. D'inici, tothom a les seves demarcacions i l'encontre que va 'tornar a començar' des del minut 39 de la primera part amb un servei de porteria de Rafa Leva. Només passats uns segons es va començar a veure que el joc seria de ple contacte, aeri i jugant per part dels locals al límit del reglament en les entrades. Unes entrades que el col·legiat Oliva Bueno, en moltes ocasions al llarg de tota la represa del matx, no les va saber marcar amb el criteri d'una targeta o de vegades ni una falta.
 
Els sis minuts més dos d'afegit del primer temps van passar sense pena ni glòria fins al darrer segon, quan Camacho va rebre una entrada al turmell, no marcada ni com a falta ni targeta, que va obligar l'extrem gracienc, un cop sonat el xiulet que assenyalava el camí dels vestidors, a abandonar la gespa assistit pel fisioterapeuta Juan León i el seu company Guzman. Coix i amb el turmell dret com una bola, Camacho cedia el seu lloc al camp a Aitor per la segona meitat.

Segona part

Els segons 45 minuts del partit, únics disputats de forma seguida i sencera, van tenir de tot. Per començar, la primera ocasió d'un dels dos equips. Minut 49 i Diego, des del vèrtex de l'àrea, que va provar un xut que va anar a parar directament al lateral de la xarxa. Sota un ambient desfavorable, l'Europa no va trobar espais en l'entramat d'un Cerdanyola compacte i que té molt apamades les mides del seu estret terreny de joc. Malgrat jugat des de la represa al minut 39 amb 10 efectius, aquesta inferioritat local no es va notar mai al camp. 

Al minut 67, primera ocasió local. Quim Solano va pentinar la pilota i al segon pal va arribar forçat Marc García a posar la punta de la bota i enviar el seu remat per sobre el travesser. El quadre verd-i-blanc va començar llavors a tenir més presència ofensiva en pilotes bombejades a l'àrea i va començar a marcar amb una duresa arbitralment permisiva els controls de pilota dels locals. No és un retret al joc del Cerdanyola, que va fer servir les seves armes fins on va veure que podia, sinó arbitral, de criteri sancionador.
 
A divuit minuts pel final, l'infortuni gracienc. Pilota de banda posada a l'àrea per David López que el central europeista Alberto, amb molta mala sort, va pentinar cap enrere, colant la pilota dins la seva pròpia porteria. Pocs instants després, bengala o pot de fum que va enterbolir el partit i va obligar al col·legiat a una nova, macabra i irònica aturada de l'encontre. Aquesta, però, no va ser indefinida, sinó per sort de només un minut. Tot i intentar-ho amb xuts llunyans de Guzman, una mitja volta de Javi Lara dins l'àrea i algunes accions a pilota aturada, l'Europa no va poder empatar el partit.
 

Balanç

El Cerdanyola-Europa ha acabat per convertir-se en una història descontrolada i gens representativa, en global, del que hauria de ser el futbol català. Des de l'acció que va motivar la suspensió, fins la precipitació del col·legiat del 'primer duel' en decretar-ho, passant per la resolució del cas, la represa del dia d'ahir, el joc dur arbitralment mal gestionat, l'ambient al voltant de l'encontre, l'infortuni europeista cap a la pròpia porteria i la desgràcia de la lesió de Camacho. Fets evitables alguns, inevitables altres, que fan de tot un còctel molt amarg. L'Europa, víctima i no pas culpable dels fets que han portat a aquest desenllaç, acaba aquesta particular història amb derrota, un jugador i el tècnic doblement sancionats, un lesionat i la sensació que tot plegat forma part d'una broma pesada.
 
Pel mig, valoracions desproporcionades durant gairebé un mes i mig, decisions reglamentàries de certs estaments gens properes al 'fair play' que pregonen, sancions prèvies als dos equips que estan fora de tota lògica raonable, expulsions, petits objectes llançats sobre el tècnic Pedro Dólera a la graderia, nervis a flor de pell i esportivament i un Cerdanyola que, sobre la gespa i tot i quedar-se finalment amb 9 homes al darrer minut (per una clara vermella a Suli per una dura entrada) va saber fer-se seva La Bòbila-Pinetons per sumar tres punts d'or en la seva lluita per la salvació. L'Europa, futboísticament, ahir no va tenir el seu dia.
 
El millor que es pot dir d'aquest partit és que ja és història i que no farà falta donar-li més voltes. Això sí, certs estaments haurien de fer-se mirar la gestió d'encontres que puguin estar marcats per uns fets similars a aquest i qui acaba pagant més conseqûències... i no parlem del fet futbolístic de perdre un partit. Ni parlem tampoc només del dos equips. La llarga vida dels 90 minuts d'aquest emparellament deixa rere seu el que hauria de ser un punt d'inflexió.

 Fitxa Partit

Lliga · J25 · Mpal. La Bòbila-Pinetons · (16/02/14) · 200 espect. / 39' sense finalitzar

CERDANYOLA: Coca, Suli, Ivan Serrano, David López, Uri Serra, Edu Soler, Ramon, Montilla, Quim Solano, Oriol Molins i Puchi.

EUROPA: Rafa Leva, Cano, Alberto, Víctor Duran, León, Vivó, Rovira, Javi Lara, Javi Sánchez, Cuadras i Cebri.

ÀRBITRE: Ruben Mancera Antón (Maresme).

TARGETES: Grogues a Coca, Edu Soler i Oriol Molins (Cerdanyola) i a Alberto i Javi Lara (Europa). Vermella directa a Ramon -minut 38- (Cerdanyola).

GOLS: cap.

INCIDÈNCIES: L'àrbitre decideix suspendre el partit al minut 39 del primer temps donada la negativa del tècnic Toni Carrillo a abandonar el terreny de joc arran de la seva expulsió.

___________________

Lliga · J25 · Mpal. La Bòbila-Pinetons · (02/04/14) · 200 espect. / represa del partit

CERDANYOLA: Coca, Suli, Ivan Serrano, Marc Ahufinger, David López, Uri Serra, Peke (Turu, 85'), Quim Solano, Puchi (Osuna, 95') i Marc Garcia.

EUROPA: Rafa Leva, Cano, Alberto, Víctor Duran, León, Vivó (Guzman, 80'), Camacho (Aitor, 45'), Marc Esteban, Javi Sánchez, Javi Lara i Diego

ÀRBITRE: Alfonso Oliva Bueno (Penedès-Garraf).

TARGETES: Grogues a Marc Ahufinger, David López i Quim Solano (Cerdanyola) i a Vivó (Europa). Vermelles directes a Suli -minut 89- i al segon entrenador Iñigo Irisarri -minut 90- (Cerdanyola).

GOLS: 1-0 (Alberto -pp-, 72').

INCIDÈNCIES: Lesió de Camacho sobre el xiulet final de la represa del primer temps. Una bengala o pot de fum va obligar a aturar el partit un minut llarg als darrers vint minuts d'encontre. Cap dels primers entrenadors, per sanció, va poder seure a la banqueta.

 

Imatges del partit

 Europa
Quim Solano controla la pilota davant León

Europa
Marc Garcia marxa d'Aitor i Marc Esteban

Europa
Javi Sánchez cedint la pilota a un company dins l'àrea

Europa
El fum llançat des de la graderia va aturar el joc més d'un minut

Europa
Diego protegint la pilota davant Marc Ahufinger


 
>>> Fotos: Àngel Garreta
 

Pinterest