LA RATXA DE PARTITS SENSE PERDRE ES QUEDA EN TRETZE

La Montañesa guanya un polèmic derbi

EuropaLa Montañesa, que fa setmanes que ha deixat de ser sorpresa de la lliga per convertir-se en tota una realitat, ha fet caure l'Europa al campionat, fet que no passava des del dotze d'octubre. El derbi, una clara mostra de lluita de filosofies, ha tingut elements de polèmica que l'han condicionat, sobretot en el pas d'un possible 1-2 al 0-3 definitiu.

.

L'Europa ha perdut el primer partit de lliga del 2011, fet que ha provocat l'aturada de la ratxa de partits sense conèixer la derrota. La nova xifra de tretze jornades ja forma part dels llibres d'història com una de les millors. El derbi, que ha registrat la millor entrada de la temporada al Nou Sardenya, ha reflexat clarament la filosofia de joc que tant èxit ha donat a uns i altres. Cap dels dos equips ha renunciat al seu estil i només el futbol i les seves incidències han condicionat el resultat final. Primer ho ha fet el futbol (màxima efectivitat visitant per un 0-2 sense discussió) i després ho han fet les incidències, amb l'assistent anul·lant de forma injusta l'1-2 de l'Europa per donar pas al 0-3 amb un penal inexistent.

Primera part:  La Montañesa guanya la primera batalla

L'Europa ha jugat a tenir la pilota i tocar-la i la Montañesa a generar velocitat i perill a la contra. Res de nou a l'horitzó. Les filosofies, vàlides les dues, que han portat als dos equips a ser el tercer i segon de la taula respectivament. En aquesta lluita tàctica, ha tret profit la Montañesa. Als dos minuts de joc, Cañadas ha resultat providencial en un remat a boca de canó d'Araujo. A la segona opció visitant ha arribat el 0-1. Triangulació ràpida entre Villegas, Araujo i San José. Aquest últim ha picat suaument la pilota al primer pal per enviar al fons de la xarxa la centrada d'Araujo i avançant-se a l'oposició dels defenses graciencs i la sortida de Cañadas per tapar el pal.

L'escenari era el millor possible per una Montañesa que s'ha carregat de faltes durant el primer temps sense veure el nombre de targetes grogues que pertocaria. De tots és sabut, i ni els groc-i-negres s'amaguen, que l'equip de Nou Barris juga sempre al límit del reglament i desenvolupa amb mèrit sobretot les faltes tàctiques al mig del camp. La millor opció per l'Europa abans del descans, un xut de Cano dins l'àrea, al minut 32, que ha anat a parar al lateral de la xarxa.

Segona part:  Què hauria passat amb 1-2 al marcador?

La represa del partit ha agafat a l'Europa poc tens i d'això s'ha aprofitat l'exeuropeista Padilla, rebent una pilota dins l'àrea i superant Cañadas amb un bon xut. El migcampista de la Montañesa ha rebut tot sol i sense oposició a l'àrea gran, un territori perillós. Amb 0-2 al marcador tot era encara possible i l'Europa ha començat a buscar les seves opcions amb més insistència. Al minut 56, Segalés ha rematat una centrada de Cebri al travesser i un minut després ha arribat la primera de les accions clau del partit. Cebri ha pentinat una centrada al segon pal on Cano ha rematat a boca de canó. Marc Ramírez ha aturat la pilota passada la ratlla de gol i, per si les mosques, Cano ha tornat a rematar al fons de la xarxa ja amb el porter i un defensa més al terra, intentant refusar l'esfèrica de la zona. L'assistent ha aixecat la bandera i ha instat a l'àrbitre a no donar per bona l'acció. No saben si xiulant fora de joc -inexistent- o falta de Cano en el segon remat -inexistent i, a més, la pilota ja havia entrat prèviament-.

Aquest gol podria haver ficat l'Europa al partit amb un 1-2 però el que ha arribat ha estat el 0-3, també polèmic. Al minut 61, San José ha controlat clarament la pilota amb el braç (ben obert) dins l'àrea i ha topat posteriorment amb Cano. La topada podria admetre alguna interpretació (tot i que tampoc sembla penal) però està precedida d'unes mans del jugador groc-i-negre. L'àrbitre, Martínez Sáez, ha assenyalat el punt de penal tot i les clares protetes dels jugadors escapulats. Dues accions polèmiques seguides que han portat el partit ja a una situació impossible de remuntar per l'Europa.

Els mèrits de la Montañesa en el seu estil de plantejament de partit són evidents, però mai se sap si hi hauria hagut un altre partit amb 1-2 al marcador i sense l'inexistent penal posterior. Sigui com sigui, el derbi ha condicionat l'Europa, i ja van dues setmanes i dos derbis seguits amb polèmica arbitral. Les actuacions anteriors d'aquesta temporada havien perjudicat l'Europa a l'inici de la lliga (precisament en aquest tram de volta) i després d'un final del 2010 relativament tranquil, les polèmiques han tornat, malauradament, a l'ordre del dia. L'única nota positiva, els primers minuts d'Àlex Isern aquesta temporada, estrenant-se de titular.

Tercera Divisió · Jor. 22 · Nou Sardenya (23/01/11) · 1.250 espectadors

EUROPA: Cañadas, Àlex Isern (Aitor González, 59'), Alberto, Cano, Pociello, Ivan Álvarez, Rovira (Jordi Sánchez, 81'), Valderas (Parres, 66'), Cebri, Delmàs i Segalés.

MONTAÑESA: Marc Ramírez, Xavi Valls, Aljama (Hernández, 32'), Barriendos, Creus, Ruben, Padilla (Fashi, 86'), Juan, Araujo, Villegas (Achille, 74') i San José.

ÀRBITRE: Abraham Martínez Sáez (Barcelona)

TARGETES: Grogues a Ivan Álvarez, Rovira, Delmàs i Parres (Europa) i a Creus, Ruben, Padilla i Juan (Montañesa).

GOLS : 0-1 (San José, 19'); 0-2 (Padilla, 47'); 0-3 (San José -p-, 62').

INCIDÈNCIES: L'Europa posa fi a una ratxa de tretze partits sense perdre. Àlex Isern disputa els primers minuts de la temporada després del seu retorn de viatge d'estudis que l'havia fet perdre's mitja lliga.