Una crònica d'Àngel Garreta( @angelgarreta )

Europa 1 - Reus 1 (2-4 p)

L'Europa cau a la final de copa per penals

Així l'hem viscut en directe a Twitter (clica la icona)  Twitter

Tal com va tenir lloc l'any 2007, la crueltat d'una tanda de penals va tornar a deixar l'Europa sense títol juvenil de la Copa Catalunya. Un macabre destí final de guió (el conjunt escapulat guanyava al minut 89) va acabar fent caure el trofeu a mans del Reus. Partit enorme dels graciencs davant un Reus també a molt alt nivell. Una final més que digníssima del trofeu que s'ha disputat.

Els dos matagegants i sorprenents -i a la vegada més que merescuts- finalistes del trofeu català més important en la màxima categoria de base van tancar la jornada de dissabte dels Campionats de Catalunya de la FCF oferint un autèntic partidàs al públic assistent a Les Grases de Sant Feliu de Llobregat.

La final va donar inici mostrant un Europa més ofensiu que el Reus -els escapulats van servir el primer córner al poc de començar-. L'empenta inicial de l'equip dirigit per Óscar Sanchís va donar pas a un lleuger control de pilota per part dels roig-i-negres, però sense profunditat ofensiva. Passat el quart d'hora, l'Europa, a base d'insistir, va obtenir el botí del gol. Centrada al segon pal que Marc Soto, de cap, va enviar al fons de la xarxa. El porter Ruben va tocar la pilota però no va poder evitar la diana.

L'Europa havia fet el més difícil, que era foradar la porteria d'un potent Reus que es va mostrar sempre com un equip perillós, però que va topar amb un ordenat i molt segur Europa que, senzillament, va brodar tècnica, tàctica i físicament la primera part de la final. Les accions més destacades després del gol van ser un xut creuat de Lozano (als 22 minuts) fregant el pal i una gran intervenció del porter Quim (al minut 26) com a resposta a un xutàs de Xavier Jaime que semblava voler entrar.

A la represa, clara possessió de pilota pel Reus, però perill a la contra per l'Europa, que va ser qui primer va rematar amb perill, amb un xut creuat de Lozano que el porter va refusar amb els peus. Als minuts 60 i 65 l'Europa va perdonar per dues vegades el 2-0. En primera instància, passada en profunditat d'Éric per Borrull i aquest que, després de regatejar el porter, es va quedar gairebé sense angle i va enviar el seu remat al lateral de la xarxa. La segona acció, més clara encara: Borrull posa la pilota dins l'àrea per l'arribada en cursa de Guillem Josa qui, encarant el porter i arribant amb tot, va acabar xutant al 'ninot'.

A mida que els minuts corrien, el Reus portava més perill per bandes, faltes i serveis de cantonada que l'Europa va saber aguantar i refusar en tot moment. Providencial va tornar a resultar Quim al minut 70 en una falta lateral que Joshua va posar a l'àrea gran i que va pentinar enrere José Luís. El porter gracienc, àgil, va enviar la pilota a córner allargant el braç. Quan tot semblava a tocar del final i l'Europa tenia la copa mig agafada per la seva base, un clar penal per mans al minut 89 va donar vida al Reus. Joshua, des dels onze metres, no va perdonar l'empat.

Malgrat tot, el destí encara tenia reservat un final més cruel per l'Europa. Si amb l'empat no hi havia suficient cop dur a rebre, l'equip gracienc va veure com el travesser impedia un triomf èpic al darrer segon. Complint-se el minut 94 i els 4 d'afegit, Xavi Prats, de mitja vaselina bombejada, va superar al porter rival però va veure com la fusta llarga refusava un gol que hauria resultat un esclat de joia. A la tanda de penals, major encert pels reusencs (l'Europa va fallar el tercer i quart xut i el Reus només el quart). Amb un 2-4 a la tanda, els del Baix Camp es van proclamar campions de Catalunya.

Final de la Copa Catalunya juvenil · Les Grases · (14/06/14) · 400 espectadors

EUROPA:Quim, Guillem, Alejandro, Pablo, Fidi, Sasson, Éric, Josa, Lozano, Prats i Soto... També van jugar: Pol, Borrull i Sergi.

REUS:Ruben, Marc, Pau, José Luís, Joshua, Roger, Josep, Arnau Cucurull, Thomas, Xavier i Jordi... També van jugar: Héctor, Agustín, Arnau i Bili.

ÀRBITRE:Albert Ávalos Martos.

TARGETES:Grogues a Quim, Guillem, Josa i Prats (Europa) i a Xavier i Jordi (Reus).

GOLS:1-0 (Soto, 17'); 1-1 (Joshua -p-, 89').

TANDA DE PENALS:1- Xuta el Reus (Roger, GOL 0-1) / 2- Xuta l'Europa (Borrull, GOL 1-1) / 3- Xuta el Reus (Pau, GOL 1-2) / 4- Xuta l'Europa (Sergi, GOL 2-2) / 5- Xuta el Reus (Arnau Cucurull, GOL 2-3) / 6- Xuta l'Europa (Josa, ATURA PORTER 2-3) / 7- Xuta el Reus (Xavier, ATURA PORTER 2-3) / 8- Xuta l'Europa (Fidi, ATURA PORTER, 2-3) / 9- Xuta el Reus (Joshua, GOL 2-4).

INCIDÈNCIES:Títol disputat a Les Grases de Sant Feliu de Llobregat dins el marc de les finals dels Campionats de Catalunya de diferents categories. Segona final del juvenil de l'Europa en la seva història, l'anterior (2007) també es va decidir per penals i també es va perdre. El president de la FPE Europa i vicepresident del club, Joan Josep Isern, va fer entrega de la copa de sotscampió a l'Europa en qualitat de vicepresident de la Federació Catalana de Futbol. La final va ser el primer partit en directe de futbol base que va piular minut a minut el compte Twitter oficial del club en la seva història ( @ceeuropa ).