Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

MOR FÉLIX MARCAIDA, DAVANTER DE L'ASCENS DE LA 62/63

Va ser determinant per pujar a Segona A

Marcaida

El passat dissabte dia 26 d'abril va morir a l'edat de 76 anys el davanter Félix Marcaida, un dels mites de l'ascens de l'Europa a Segona A la temporada 1962/1963. El davanter basc va arribar a jugar 156 partits a primera, fent 73 gols amb l'Athletic Club de Bilbao, el seu equip de tota la vida. Després de militar deu anys a l'Athletic, va arribar als 31 anys a Gràcia per signar una temporada (moment de la signatura en una de les imatges inferiors) per després tornar a Primera amb el Pontevedra. Va finalitzar la seva carrera al Recreativo a Segona A.

La temporada 1962/1963 no anava gaire bé per Félix Marcaida Aurrekoechea (Lujúa, Vizcaya, 20/11/1931), amb els 'lleons' només havia jugat un partit la temporada anterior i en aquell exercici encara no s'havia vestit de curt. Tot i els 71 gols en 149 partits que va marcar amb la samarreta de l'Athletic, el davanter de Vizcaya no comptava gaire pel cos tècnic. La gran època daurada ja havia passat (una lliga el 1956 i 3 copes els anys 1955, 1956 i 1958) per la qual cosa Marcaida va decidir buscar-se un nou destí. Acabaria aterrant a Gràcia, a les files de l'Europa.

Marcaida

En aquella temporada, l'Europa intentava per segona vegada el salt a la Segona Divisió. Com a reforç per l'sprint final de la lliga, el club va confiar en la figura de Marcaida, que va debutar amb la samarreta escapulada el 10 de març de 1963, en un partit Europa - Sants (1-1) on justament Marcaida va fer el gol europeista. L'aliniació gracienca d'aquell dia va estar formada per: Ramon, Salud, Carmelo, Pedrín, Duró, Boada, Elizondo, Marcaida, Armando, Aguirre i Tomàs.

El final d'aquella temporada és prou conegut per tothom. L'Europa va pujar a Segona divisió i Marcaida va ser un dels homes determinants al tram final de competició. Va jugar 11 partits i va marcar 11 gols amb l'Europa. A gol per partit. Contra el Caudal, en la històrica golejada per 6 a 2, va ser autor de tres de les dianes gracienques (el segon gol del seu compte particular es veu a la imatge inferior). Dissabte, a l'edat de 76 anys, ens va deixar un home que va tenir un pas fugaç per l'Europa, però que va ajudar a enganxar al llibre d'or del club una de les pàgines més brillants de la seva història.

Marcaida

Europa TV ha rescatat pels internautes un fragment del documental del Centenari dirigit per Carles Balagué on Boada, Pedrín i Aguirre, excompanys seus d'aquella temporada, recorden la figura del jugador basc i també el que va significar aquell equip per a la història del blau escapulari.


EUROPA TV: EN RECORD DE FÉLIX MARCAIDA


Una informació de: ceeuropa.cat (fotos: arxiu documental)
Documentació: Àngel Garreta i Xavier Vidal

acidH TEB FederacioAcell