Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

ADÉU A UNA LLEGENDA

Dol per la defunció d'un mite escapulat

L'europeisme està de dol per la mort d'una de les seves llegendes més carismàtiques, Antoni Ramallets. El porter, format a la base gracienca, va fer-se famós arreu del món a les files del FC Barcelona. Conegut com "el gat de Maracanà" per la seva actuació al Mundial de Brasil de l'any 1950, Ramallets va ser el porter del mític equip blaugrana del 'Barça de les Cinc Copes'. Mai va amagar el seu pas per l'Europa. Ben al contrari, el mostrava orgullós i recordava que primer havia defensat el blau escapulari abans que la samarreta blaugrana. En una entrevista recent al diari AS, a la pregunta si era originari de Barcelona, responia que "de la Vila de Gràcia, i de l'Europa!".

El Club
Ramallets en la temporada del seu debut amb l'Europa

Natural de la Vila de Gràcia i nascut el 4 de juny de 1924 (un dia abans de l'aniversari de l'Europa) el porter va fitxar pel club escapulat procedent de la penya gracienca Numància i va debutar el 8 de novembre de 1942. Militant amb l'Europa les temporades 1942/1943 i 1943/1944 com a sènior, la seva qualitat va ser observada pel Barça, qui el va fitxar sense dubtar ni un sol instant.

EL TERCER DEBUTANT MÉS JOVE DE LA HISTÒRIA

Segons expliquen els arxius disponibles de tota la història documentada del club, Antonio Alcázar, un dels mites més grans de l'europeisme (potser el que més després de Manel Cros) és el jugador que amb més jove edat va debutar amb l'Europa: 16 anys 6 mesos i 10 dies, neixent un 10 de maig de 1902 i debutant un 20 de novembre de 1918. Per darrere seu i com a segon debutant més jove hi ha Roman Golobart -actualment jugador del Colonia alemany-. 'Golo', nascut el 21 de maig del 1992 va debutar amb 16 anys, 8 mesos i 9 dies. Per la seva banda, Antoni Ramallets (nascut el 4 de juny de 1924), va debutar amb l'Europa el 8 de novembre de 1942 amb 18 anys, 4 mesos i 4 dies. Va ser un partit contra el Sants (amb victòria gracienca per 2-1) amb aquest equip inicial: Ramallets, Guerrero, Payà, Camps, Serrano, Salinas, Lloret, García-Nieva, García, Navarro i Ballester.

El Club
Ramallets consolidat com a titular l'any abans de fitxar pel FC Barcelona

 

DÓNA NOM A UNA TRIBUNA I ESTRENA LA PRIMERA GESPA

Ramallets va debutar amb el Barça concretament contra l'Europa. Va ser el 15 d'agost de l'any 1946 amb motiu de la Festa Major de Gràcia. Els anys van anar passanti després d'haver consolidat el vell camp de Sardenya com la casa dels europeistes, l'entitat gracienca va estrenar la seva primera superfície de gespa l'any 1960. Després de treballar de forma dura per fer-ho possible, l'estadi gracienc va implantar la gespa natural tres anys abans de rebre equips de gran talla en les seves temporades a Segona A. L'Europa no només estrenava gespa aquell dia, sinó també graderies noves -la vella tribuna es va pagar amb els diners que va rebre el club del Barça pel fitxatge de Ramallets-.

 Tot plegat va ser beneït per mossèn Masdexeixart, arxipreste de Gràcia, un dels capellans més populars de la història de la Vila i que actualment té un carrer al seu nom. Els protagonistes d'aquell històric partit sobre la primera gespa que tenia la Vila de Gràcia van ser, per l'Europa: Vilalta, Pedrín, Ribes, Navarro, Camacho, Martí-Samitier, Montañà II, Mor, Julián, Salud i Donato. Pel Barça: Ramallets, Olivella, Rodri, Gràcia, Ribelles, Gensana, Coll, Kocsis, Evaristo, Kubala i Villaverde. Les estrelles blaugranes van aconseguir el triomf en aquell partit per un ajustat 2-3.

El Club
Temporada 1950/51. Retornat del Mundial de Brasil, rep al vell estadi de Sardenya
un homenatge públic de l'europeisme. A la foto saludant el president sr. Iglesias

 

PRESENT EN ELS DARRERS ACTES IMPORTANTS DEL CLUB

Als anys 90, un equip de RTVE (per a 'La 2' de Televisió Espanyola) va gravar un documental sobre la vida de l'Europa, amb presència de jugadors i penyistes. El capítol final va comptar amb les paraules de Ramallets. Entrats al segle XXI, amb Joan Josep Isern a la presidència, l'Europa va signar un important conveni amb l'empresa Restaura (que va permetre posar gespa artificial al Camp de l'Àliga). Com es pot veure en una de les fotografies d'aquest article, Ramallets va ser present a l'acte i va rebre una placa d'homenatge.

El Club
Ramallets en l'acte de presentació del conveni amb Restaura

El Club
Jordi Pujol fa entrega d'una placa a Ramallets el dia del Centenari del club

Més recentment el 'gat de Maracanà' també va participar en el documental del Centenari de l'Europa dirigit per Carles Balagué, explicant els seus inicis en l'esport del futbol i com va viure el moment del pas de l'Europa al professionalisme. El seu últim acte públic a la vista dels socis i aficionats graciencs va tenir lloc el 5 de juny de l'any 2007, en el partit del Centenari (Europa-Osasuna). Ramallets va rebre una placa d'homenatge entregada per Jordi Pujol, expresident de la Generalitat i aficionat des de petit a l'Europa.

El Club
Ramallets i Pujol van ser els encarregats de bufar les espelmes dels 100 anys del club

 

>>> Fotos: Arxiu històric del CE Europa i arxius personals de Ramon Vergés i Àngel Garreta.

acidH TEB FederacioAcell