Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

EL COL·LECCIONISME

Internet permet recuperar molt europeisme

Col·leccionisme

Malgrat la crisi existent, en els darrers anys el món del col·leccionisme esportiu està a l’alça, com ho demostra el fet que cada cop hi ha un número més elevat de fires dedicades a tot tipus d’objectes relacionats amb el món esportiu. També hi ha força quantitat de material europeista. Xavier Vidal, historiador de ceeuropa.cat, posa uns exemples.

El col·leccionisme dins el món escapulat és molt prolífic, fins i tot es pot dir que inabastable, en gran part degut a la dècada dels anys 20 del segle passat on l’Europa era tota una “estrella mediàtica”. Per tant, i com el volum més gran d’objectes relacionats amb el món europeista està situat en aquest periode, farem un petit repàs de tot el que hi ha relacionat amb el nostre estimat Club Esportiu Europa i li posarem uns preus orientatius. Per tal de simplificar, ho dividirem tres grans grups: llibres, diaris i finalment en cromos/postals.

LLIBRES

De llibres originals d’aquells temps i que parlin de temàtica futbolística n’hi ha pocs. Per tant destaquem:

- “Llibre d’Or del Futbol Català”. Editat el 1928, és la “biblia” del futbol català d’aquells temps. Es fa un repàs exhaustiu de tots els clubs existents a Catalunya, amb la història de cada un i com a mínim amb una fotografia de l’equip i el dibuix del seu escut. D’igual manera, també es fa un repàs gairebé de la resta del futbol mundial d’aquell temps. Utilitza una riquesa topogràfica excel·lent, amb abundants fotografies i amb la intenció de divulgar el futbol de casa nostra a l’exterior; no en và, està escrit en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès). L’Europa és tractat com un dels equips grans de Catalunya. Un joia bibliogràfica que ronda mes o menys els 300€

- “Historial del FC Barcelona.” Daniel Carbó (1924). Aquest llibre editat per la conmemoració dels 25 anys del Barça, està format per dos volums. L’escriptor fa un repàs de tots els partits dels blaugranes jugats fins aquell moment, amb les aliniacions dels dos equips. Pels europeistes és molt interessant el segon volum. El preu dels dos volums està entre uns 90 o 100€.

DIARIS

El “boom” futbolístic i de l’esport en general, experimentat en els primers anys del segle XX, va fer aparèixer un elevat número de publicacions esportives, la majoria de les quals, degut a la forta competència, tenien un periode de vida curt. Aquí en destaquem algunes:

- “La Jornada Deportiva “. (1921-1925).Va començar com a setmanari però poc a poc va anar escurçant les seves aparicions fins esdevenir diari. D’aquesta publicació cal destacar les excel·lents i abundants fotografies que inclou, així com les extenses cròniques dels partits de l’Europa. Cal fer esment també d'un especial de tapes dures sobre la final de Copa d’Espanya, disputada entre l’Europa i l’Athlètic Club a les Corts. Un exemplar en bon estat, pot valer entre 12 i 18€. L’especial de la Copa, pot enfilar-se fins els 80€ o més.

- “Sports” (1923-24). Setmanari esportiu de curta durada, amb una secció gràfica molt bén il·lustrada a càrrec del fotògraf esportiu Gaspar i on també lluïen les cobertes del diari, amb uns dibuixos originals dels grans cartellistes Segrelles, Cervelló o Giner. Les seves portades “enamoren”. Àmplia informació de l’Europa i amb fotos inèdites. Els pocs números existents i la gran qualitat dels mateixos no fan gens assequible la seva adquisició.

Col·leccionisme

Un número dels anys 20 de la revista "Xut" amb l'europeista
Manel Cros en la vinyeta humorística de la portada.

 

- “Xut” (1922-1936). Setmanari satíric-esportiu dirigit pel dibuixant Valentí Castanys, que va encetar aquest gènere periodistic. Per aquesta publicació van desfilar les caricatures dels principals esportistes de l’època, on el davanter centre escapulat, Manel Cros, era qui representava l’Europa. En general hi ha poca informació pel que fa referència a resultats, malgrat que les caricatures dels futbolistes de l’Europa no tenen preu. Un “Xut” en bon estat no supera els 4 o 6€.

CROMOS / POSTALS

Igual que en l’actualitat, el jovent de l’època va agafar els jugadors de futbol com a ídols. En aquest sentit van ser els primers joves en fer-ho, ja que fins aquell moment el fenòmen dels ídols esportius no existia. Per tal de potenciar encara més aquest fet, els fabricants de tauletes de xocolata (els dolços preferits del jovent de l’època) van començar a treure cromos relacionats amb el món del futbol. De cases de xocolates n’hi havia moltes. Aquí només farem referència a unes poques:

- Xocolates Amatller. Aquesta casa, que avui dia encara existeix i fabrica xocolata, va ser la reina dels cromos. Les seves col·leccions toquen els més variats temes des de les banderes del món a quadres de pintura,. Cal fer esment , pel que fa a l’Europa, de la magnifica col·lecció de 12 cromos de la plantilla campiona de Catalunya i sots-campiona d’Espanya el 1923. El preu d'un únic cromo pot costar entre els 10 i els 15€, mentres que la col·lecció sencera no baixa dels 100€.

- Chocolates Eduardo Pi. Es va dedicar fonamentalment a la temàtica esportiva i concretament al futbol. De l’Europa, cal destacar els cromos dels 12 jugadors de la plantilla campiona de 1923 i també la de diversos partits jugats contra equips internacionals.

 

Podeu llegir més articles de Xavier Vidal a la secció "Història" i "Opinió" de ceeuropa.cat
i també a la web oficial de la penya Torcida, torcidaescapulada.com

acidH TEB FederacioAcell