Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

L'EUROPA RECUPERA LA COPA DE LA LLIGA DE 1923

El trofeu origianal, trobat al museu del Barça

Després de 87 anys de proclamar-se campió de lliga absolut, l'Europa recuperarà, en forma de rèplica, la copa del seu trofeu més important de la història. Aconseguida la lliga el 1923, el pas del temps va donar per desapareguda la copa que l'acreditava... fins el passat mes de desembre, on la casualitat va juntar passat i present de l'Europa gairebé nou dècades més tard.

El diccionari defineix la paraula troballa com “cosa trobada per un atzar”. Precisament això, una troballa, és el que va tenir lloc el passat 21 de desembre del 2009, però abans que res cal posar-nos en situació històrica. A principis del segle passat, abans de la creació de la Primera Divisió estatal (28/29) la màxima categoria del futbol arreu d’Espanya eren les lligues i campionats de cada territori o regió. L’any 1923, l’Europa es va proclamar guanyador del Campionat de Catalunya, disputat com a sistema de lliga regular i que, en absència d’un campionat superior, significava el màxim nivell. L’Europa es va proclamar campió d’aquella lliga davant el Barça en un partit de desempat de punts disputat a Girona, convertint-se en el títol de més importància dins el seu palmarès esportiu.
 
Amb el pas dels anys i la crisi institucional que l’entitat escapulada va patir durant les dècades dels 30 i 40, ningú va tornar a saber res de la copa de campió de lliga... ningú fins el passat 21 de desembre. El cap de premsa de l’entitat, Àngel Garreta, va visitar en aquell dia el museu del FC Barcelona amb la intenció de trobar referències europeistes en el bloc destinat als anys entre 1900 i 1930. La seva sorpresa va ser majúscula quan, mirant una vitrina, va topar amb el Campionat de Catalunya de 1923. Coneixent sobradament la història d’aquest campionat, immediatament es va adonar que aquella copa era la que havia guanyat l’Europa, però... què hi feia al museu del FC Barcelona? Tot plegat és ben senzill d’explicar.
 

Història
El trofeu original dins la vitrina on està exposat al museu FCB

 

En aquells anys, un mateix trofeu disputat servia per a coronar els campions de diverses temporades, fins que la Federació Catalana canviava el model de copa (un costum molt generalitzat llavors). L’ens federatiu recuperava el trofeu del club guanyador de l’edició anterior i el tornava a posar en joc. El darrer campió de cada model de trofeu se’l podia quedar en propietat. La copa de 1923 va ser posada en joc també el 1924, proclamant-se campió el Barça i, per tant, obtenint el dret a tenir l’original. Ara, gràcies a les bones relacions entre clubs i a les gestions del director general del club blaugrana, Joan Oliver, l’Europa podrà gaudir de la rèplica del seu títol més important.

acidH TEB FederacioAcell