Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

ELS CAMPS DE FUTBOL DE LA CIUTAT, ARA FA CENT ANYS

L'Europa jugava... davant la Sagrada Família!

HistoriaNo cal dir que el futbol, des dels seus orígens fins ara, ha canviat moltíssim. No només l'evolució del joc i els factors que l'envolten, sinó també els camps de joc. Ara fa cent anys, el 1910, l'Europa jugava... davant la Sagrada Família!. En aquest article històric repassem els camps de Barcelona fa un segle. Coneixerem quins equips (molts desapareguts) hi jugaven a la ciutat.

Ara fa exactament 100 anys, és a dir, la temporada 1910-1911, el futbol català es trobava a les beceroles. Tot era molt diferent. El jovent de l’època que practicava allò que li deien “foot-ball” eren considerats gairebé com uns eixelebrats. Eren anys on l’esport es guiava únicament per l’amateurisme i el romanticisme. En aquesta temporada l’Europa militava a la categoria Júnior, que era una de les dues categories en què es dividia el Campionat de Catalunya i on s’iniciaven els clubs novells.

Recordem que, tot i ser fundat el 1907, l’Europa no seria fins el curs 1909-1910 que es va inscriure a l’única competició oficial que organitzava la Federació Catalana de Futbol. El club era presidit per Rodolf Collell i Admetller (primer president de l’entitat) que va prendre una sèrie de mesures per tal de consolidar el club. Una d’elles i no menys important, va ser la d’adquirir amb règim de lloguer, un terreny de joc estable on disputar els partits del Campionat de Catalunya i els nombrosos amistosos que es disputaven. Concretament aquest terreny de joc estava situat entre els carrers Mallorca (amb Provença), Sicília i Sardenya. A diferència d’avui dia, els equips més modestos canviaven tot sovint de camp.

Cal recordar que en aquests anys la ciutat de Barcelona estava en plena expansió i que, per tant, hi havien nombrosos descampats que es podien transformar fàcilment en terrenys on practicar el futbol, de la mateixa manera que en poc temps i degut al creixement barceloní, aquests improvisats camps de “foot-ball” també eren engolits pel creixement urbà. Malgrat les intenses recerques realitzades, tant en hemeroteques com en tot tipus de publicacions, les informacions sobre l’evolució del Campionat son minses. Es desconeix bona part dels resultats de l’Europa, així com d’aliniacions i classificació final. Malgrat tot, sabem els equips que integraven la categoria Júnior.

 

Historia
Vista des de l'aire del camp de l'Europa el 1910, davant la Sagrada Família

 

Així doncs, a banda de l’Europa, hi figuraven els següents equips : Andreuenc, Atlètic de Sabadell, Badalona, Barcelonés, Catalònia, Continental, Franco Español, Hispania, Iluro, Internacional, Manresa, Numància, Oriental, Provençal, CE Sabadell, Salut i Suís. Tot i l’exotisme d’alguns noms, la majoria eren equips de la ciutat de Barcelona tal i com ho demostra el lloc on tenien ubicats els terrenys de joc. Abans però cal dir que els carrers d’aleshores potser no coincideixen amb els carrers de l’actualitat.

Així doncs tenim: l’Andreuenc (Escòcia amb carretera de Barcelona), Continental (Muntaner amb Aribau i Còrsega) Franco Español (Travessera de Sants i Portbou), Hispania (Freser amb Guinardó i Travessera), Internacional (Provença/Roselló/ Urgell), Numància (Sant Sebastià - Sant Gervasi), Provençal (Travessera amb Morales i carretera de Sarrià), Salut (Parc de la Salut - Gràcia), Suís (American Parc a Quatre Camins -Sant Gervasi) i finalment Oriental, Iluro, Catalonia i Barcelonés eren equips que no disposaven de camp propi. Un fet que encara passa amb alguns equips avui.

acidH TEB FederacioAcell