Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

EL MITE, ENCARA MÉS GRAN

>>> Un article d'Àngel Garreta ( @angelgarreta )

Els anys 20 revolucionen les estadístiques

Història

En ple segle XXI i 90 anys després d'iniciar-se l'etapa més daurada de la història del club, noves dades recopilades per l'historiador Xavier Vidal permeten situar en context mítics jugadors dels anys 20 i 30. Dos d'ells, Cros i Alcázar, revolucionen les estadístiques fins ara conegudes i entren, de ple, en el top 15 de partits jugats o gols marcats al llarg de tota la història escapulada.

 

Cros: 99 gols en 133 partits

 

Molt s’ha parlat al llarg de la història de Manel Cros. Tothom l’identifica com la referència de futbolista en els 105 anys de vida de l’Europa. Davanter contundent, golejador (tenia una mitjana de 0,75 dianes per partit) i home que va causar moda durant els anys 20 -per tot Barcelona es demanava a les barberies un tall de cabell ‘a lo Cros’-, la seva figura sempre ha estat llegendària, però poc s’ha aprofundit en el temps dins el total de les seves xifres. De fet, no es tenien comptades xifres absolutes, una tasca que ara ha dut a terme Xavier Vidal.

 

Aquest soci de l’Europa, vicepresident de la penya Torcida Escapulada i historiador particular del departament de premsa del club per a ceeuropa.cat i L’Escapvlat, ha fet un ampli i llarg estudi dels anys 20 i 30, els més gloriosos de la història gracienca i, curiosament i de forma incomprensible, dels menys documentats en el temps. Amb les seves investigacions ha arribat a la conclusió que Cros, amb 99 dianes en 133 partits, és el màxim golejador en partits oficials de lliga i promocions de la història del club, superant de llarg el referent que fins ara es creia absolut, Jaume Valls, autor de 64 dianes. Vidal també ha agrupat les dianes de Cros per ‘víctimes’. L’equip més golejat pel mític davanter és el Sabadell, que va encaixar a la dècada daurada de l’Europa 20 dianes procedents de remats de Cros. A la gràfica inferior es detallen els seus gols agrupats per rivals enfrontats.

Història

El golejador escapulat va disputar oficialment 34 partits de lliga de Primera Divisió i 99 de la lliga que hi havia abans de la seva creació, el Campionat de Catalunya. De ben segur les seves històriques xifres serien enguany més estratosfèriques si els campionats d’aquella època haguessin tingut tantes jornades de lliga com ara. L’autor del primer ‘hat trick’ de la història de la lliga espanyola -en el segon partit de la primera temporada de totes, el curs 28/29- és avui, 37 anys després de la seva mort, un autèntic mite de la nostra història.

 

Alcázar: 10 anys seguits jugant!

 

Dels daurats anys 20 destaquen moltes figures futbolístiques a l’Europa, com Cros o Bordoy. També Antonio Alcázar, un home que té un registre peculiar en el seu historial: va jugar tots els partits oficials de lliga durant 10 anys seguits !!! Es podria tractar perfectament d’un rècord únic en la història del futbol de tot l’estat. No és contrastable i afirmable en la seva totalitat perquè els camins que portarien a buscar les dades de milions de futbolistes de totes les categories al llarg de desenes de dècades són impossibles de trobar.
 
Alcázar va debutar el 20 de gener de 1918 amb la samarreta de l’Europa. Des del 8 de desembre d’aquell mateix any i fins el 30 de setembre de 1928 va jugar absolutament tots els partits de lliga que va disputar l’equip gracienc. El seu registre hauria pogut ser encara més estratosfèric fins l’any 1931, però en el camí dels tres anys que separen la xifra rècord i el darrer any de militància de l’Europa a Primera Divisió l’extrem Alcázar es va perdre 3 partits. Va marcar 51 gols oficials (sense comptar amistosos) i va jugar 118 partits seguits del Campionat de Catalunya, la lliga de la màxima divisió que existia abans de la creació de la Primera Divisió. En suma, disputa 177 partits de lliga oficials entre les dues competicions.

Història

La seva figura ha quedat històricament per darrera de Manel Cros, però les seves xifres i fites són de justícia posar-les si bé no igual, potser sí a un nivell molt similar. Alcázar va ser també un dels tres únics jugadors de la història del club escapulat en ser convocat i disputar un partit amb la selecció espanyola absoluta. El dia 1 de juny de 1925 va defensar els colors estatals en el 0-3 d’Espanya a Suïssa en partit disputat a Berna. Natural de Murcia, va ser el primer jugador d’aquesta regió en ser internacional amb el combinat de futbol de l’estat. Tot i veure la llum a la localitat murciana de Torreagüera un 10 de maig de l’any 1902, a l’anyet de vida el petit Alcázar ja es va instal·lar amb la seva família a Barcelona i es va integrar a la ciutat com un català més quatre anys abans de fundar-se el club amb el qual faria història.
 
La seva xifra de partits, mai comptabilitzada fins ara, el fan entrar de ple en el ‘top 10’ de partits jugats amb l’Europa, fent moure la llista que es tenia ordenada fins ara en l’imaginari dels socis i aficionats del club. Alcázar és, doncs, el novè jugador amb més defenses de la samarreta del club, ocupant així un merescut lloc històric.


Història

 

acidH TEB FederacioAcell