Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

HISTÒRIA D'UNA BANDERA

>> Un article d'Àngel Garreta ( @angelgarreta )

Els orígens de l'estendard de l'Europa

En els darrers anys hem pogut veure la bandera de l'Europa principalment en presentacions de la base del club -de fet, és el primer element que apareix sempre a escena-. És un estendard que venerem i lluim amb orgull. Però quin orígen té? Per què es fa servir aquesta bandera? Ho expliquem tot seguit en aquest article.

14 d'agost de l'any 1955

 

Un dia abans de l'inici de la Festa Major de Gràcia d'ara fa gairebé 59 anys, la popular i molt europeista família Duró va fer entrega al CE Europa d'una gran bandera del club, brodada per l'artesà gracienc, europeista i exdirectiu, Eduard Senabre. En la primera de les fotos inferiors es pot veure el moment de la benedicció de la bandera amb els dos fills de la famíia Duro, Lluís i Enric, al costat de l'estendard. En la segona imatge, els jugadors de l'Europa la mostren al públic abans de començar el partit de futbol de Festa Major.

Història

Història


Emblema etern

Des de fa més de mig segle, aquest regal d'europeistes ha acabat simbolitzant el club en forma de senyera pròpia. Conservant la denominació castellana -forçada- de l'època, és a dir "CD Europa", l'estendard s'ha mantingut i es mantindrà sense cap modificació durant el temps, esdevenint un dels pocs símbols de l'entitat que no ha patit el més mínim canvi en totes aquestes dècades. En les dues següents imatges veiem, en primer lloc, la bandera presidint l'estrena de la gespa natural del vell estadi de Sardenya un altre 14 d'agost, en aquest cas de l'any 1960. Posteriorment, l'il·lustre i fa pocs anys ja desaparegut soci Armand Guart, mostrant-la a tribuna a finals de la temporada 1976/1977 per celebrar el retorn a la Tercera Divisió i la fi d'una etapa a Regional.

Història

Història

 
Època moderna


Especialment vistosa i simbòlica va ser l'aparició de la bandera del club l'any 1997. La Plaça de la Vila de Gràcia, plena de gom a gom com no s'ha vist mai, va celebrar a peus del balcó de l'ajuntament gracienc el títol de la Copa Catalunya que l'Europa va guanyar al primer equip del FC Barcelona. L'entrada de l'estendard va ser espectacular, acompanyada d'un cotxe d'època per donar més 'glamour' a la situació. Recentment, la 'senyera europeista' es fa servir en actes socials puntuals i en totes les presentacions dels equips de base de l'entitat.

A les imatges inferiors, primer veiem l'aparició de la bandera en la citada celebració popular de la Copa Catalunya i, a sota, la darrera vegada que s'ha mostrat al públic, el passat 1 de desembre de 2013, portada pel soci número 1 del club, Alexandre Pujol i el capità del Juvenil A, Guillem Josa.

Història

Història

 Fotos: Arxiu històric del CE Europa (Ramon Vergés) i arxiu de ceeuropa.cat (Àngel Garreta)

 

acidH TEB FederacioAcell