GRÀCIES, CATALUNYA!

Els penals deixen el Principat sense títol

Els xuts des dels onze metres a la tanda de penals van privar Catalunya d'obtenir un èxit sense precedents en el futbol del nostre país. L'equip amateur del Principat va empatar (0-0) a la final de la Copa de Regions UEFA contra l'amfitrió Vèneto, a Itàlia. El títol, finalment, es va quedar a casa. L'italià Gagno, autor del cinquè i definitiu penal, va donar el triomf als locals. Prèviament, Catalunya havia fallat el segon penal, xutat pel capità Vivó.

L'equip quadribarrat, amb els europeistes Cano, León i Óscar Muñoz a l'onze titular, va posar el futbol de combinació des del darrere sobre la gespa mentre que els locals van imposar el seu físic i l'intent de perill a la contra, un intent que no va tenir gaire èxit a la primera part. Els catalans han vist com a la represa una acció aïllada italiana topava amb el travesser i com el gracienc Cano tenia una bona opció de cap a tocar del final.

Després de 90 minuts sense gols, la pròrroga va tenir color català almenys per sensació de domini, afegint l'expulsió del local Mantovani (per agressió) al minut 106. Contra deu efectius, el davanter Enric, del Cornellà, va gaudir de l'opció més clara per desempatar. A la tanda de penals, el mateix Enric, així com Puerto, Putxi i Munta van fer diana. El capità Vivó, malauradament, va enviar el segon xut de la tanda fora, a l'esquerra de la porteria. Del cantó italià, Lorenzatti, Vettoretto, Poles, Gasparato i finalment Gagno no van fallar, fent cinc de cinc en gols i alçant la Copa de Regions UEFA 2013.

L'amarg desenllaç final de la competició no amaga un fet històric. Aquesta és la primera vegada en la història d'aquest esport que una selecció catalana (sigui amateur o professional) competeix internacionalment en un trofeu oficial defensant els colors de la senyera. També és històric el fet de convertir-se en l'única selecció de totes les edicions de la Copa de Regions que arriba fins al final sense perdre cap partit, ni en fase estatal ni europea. En clau gracienca, històric va ser en la primera fase intermitja el gol de Ramon Rovira, el primer gol oficial català de forma internacional.

No hi ha hagut títol, fet que hauria suposat la cirereta del pastís, però l'orgull català ha arribat on mai havia arribat fins ara. També en clau europeista, el vicepresident del club i president de la Fundació, Joan Josep Isern, va acompanyar l'expedició catalana a Vèneto.

Copa Regions UEFA

A dalt, els europeistes Cano i Óscar Muñoz durant la final. A sota, el vicepresident
Joan Josep Isern amb els cinc convocats de l'Europa amb la selecció

FITXA DEL PARTIT

Estadi: Morteortone. 1.000 aficionats.

Vèneto: De Carli, Scomparin, Mantovani, Tegon,Yarboye, Gagno, Lorenzatti, Leerme (Poles, 99'), Gasparato, Meda (Antoniol, 106') i Furlan (Vettoretto, 73').

Catalunya: Carlos, Puchi, Vivó, Àlex Cano, León, Heredia, Pep Caballé, Guillem Cornellà (Munta, 73'), Pol, Óscar Muñoz (Puerto, 90') i Boris (Enric, 57').

Àrbitre: Artur Soares (Portugal)

Targetes: Lorenzatti (Vèneto) i Guillem Cornellà, Òscar Muñoz, Munta, Putxi i Pep Caballé (Catalunya). Vermella directa a Mantovani (106').

Penals: 1 -0 Enric (gol), 1- 1 Lorenzatti (gol), 1 - 1Vivó (fora), 1 - 2 Vettoretto (gol), 2- 2 Puerto (gol), 2 - 3 Poles (gol), 3 - 3 Putxi (gol), 3 - 4 Gasparato (gol), 4 - 4 Munta (gol), 4 – 5 Gagno (gol).