En portada: "48 anys d'experiència"
Ja ha sortit al carrer el nou número de L'Escapvlat, el corresponent al mes de setembre. En aquest article de ceeuropa.cat en podeu llegir l'editorial sencera i enllaçar amb tot el contingut complet del periòdic europeista en format d'arxiu comprimit en PDF (descarregable o visualitzable online).
Constantment es parla que corren mals temps pel futbol català, que en argot modern ja es coneix com ‘futbolcat’. Quan els intentem argumentar sempre ens referim a la baixa assistència de públic a qualsevol camp català d’un equip que la seva divisió sigui de Segona B cap a sota. També s’acostuma a sentenciar aquesta afirmació fent referència al cada vegada més petit espai dedicat als diaris al futbol de casa nostra. És una realitat que es pot constatar.
Els diaris de caire generalista ja han abandonat del tot el nostre futbol, rescatant-lo només de forma esporàdica per fer reportatges curiosos, però ignorant la seva realitat esportiva setmanal. En l’àmbit esportiu, l’escenari no es dibuixa pas millor. Tant Mundo Deportivo com Sport estan rebaixant cada vegada més les pàgines dedicades a aquestes categories modestes i fa pena veure com uns mitjans que antigament havien arribat a omplir unes quantes pàgines cada dia, ara hi ha vegades que, entre setmana, el futbol català només té presència en una única cara d’un full i, de vegades (si hi ha publicitat) no del tot sencer.
Aquest estat moribund de la nostra premsa esportiva ha viscut recentment una injecció de vida amb l’edició com a capçalera individual del diari El 9 Esportiu, que ha provat aventura en solitari (fins ara venia encartat dins El Punt) per segona vegada a la seva història, saltant del blanc-i-negre al tot color i de poques pàgines a un mínim de 40 cada dia. Dins aquest salt -del qual el soci disposa d’una columna d’opinió de la periodista Alba Casanovas a la pàgina web oficial del clubcal destacar la forta presència del futbol català, començant pels tres equips “A” de Segona (Girona, Nàstic i Sabadell) i tractant a diari la Segona B i la Tercera com a categories de mínims.
El dia de menys presència del nostre futbol el diari multiplica per tres o quatre les pàgines d’altres competidors i en dies de competició, arriba a tenir set pàgines de ‘futbolcat’. És només un petit paradís dins un desert que, tot i ser molt ben rebut, obre el debat sobre si el nostre futbol té vida en el futur sobre paper o, com les webs oficials i altres portals de nova creació, tot el futur passa pel salt inevitable a l’era digital. El temps dirà.