Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

Els 'Ben Plantats' de Sant Medir

Orla dels Ben Plantats rescatada dels anys 20 del segle passat Orla dels Ben Plantats rescatada dels anys 20 del segle passat Arxiu CE Europa

L'Europa torna a Sant Medir i sortirà per Gràcia a repartir caramels. No serà la primera vegada, donat que fa gairebé un segle els jugadors del Primer Equip van formar la colla dels 'Ben Plantats'. En voleu saber més?.

Des dels seus inicis el Club Esportiu Europa ha estat vinculat a la Vila de Gràcia. No en va diversos dels fundadors del club havien jugat els seus primers partits de futbol en les places de Gràcia. Aquesta identificació, però, ha tingut al llarg de la història daltabaixos. Un dels moments d'identificació més evident va ser quan a la segona meitat dels anys 20 del segle passat, un grup de seguidors i socis escapulats van fundar una colla de Sant Medir anomenada 'Els Ben Plantats'.

El 1926 (potser fins i tot algun any abans, tot i que no hem trobat referències) aquesta colla de seguidors escapulats va organitzar tot un seguit de celebracions que, com veurem, diferien i bastant de les d’avui dia. Així, el diari La Vanguardia relatava el recorregut fil per randa de la comitiva. Deia, en castellà: “Los socios que forman la “colla” se reunieron a las siete y media de la mañana en el local social del CD Europa”. Cal concretar que la seu del club estava situada al carrer Salmerón 54, que s’havia inaugurat la temporada anterior. “Desde allí se dirigieron por la Travessera a la calle de Balmes, número 218, domicilio del abanderado don Vicenç Vea, formándose seguidamente la “colla”, a la que precedía la guardia municipal montada de gran gala y seguía la banda de cornetas del regimiento de Montesa.” La tradició marcava que s’havia d’anar a buscar les banderes a casa de l’abanderat.

El diari, seguia: “La “colla” se puso en marcha en el siguiente orden: Capitán de colla, Lluís Ablanedo; capitán de bandera Pelai Sugot; abanderado don Vicenç Vea y cordonistas Joan Bordoy y Martí Riera. Los socios ocupaban unos seis o diez automóbiles. A los acordes de airosos pasodobles que interpretaron las bandas “Barcelona” y “La Gracienc” dirigida por los señores Hernández y Monreal, respectivamente, la “colla” recorrió las calles de Provenza, paseo de San Juan, Corcega, pasaje Roman, Indústria, Roger de Flor, Indústria, Grassot, Travesera, Jordà, Zola, Matadero Travesera, y otras dirigiendose a la plaza Lesseps. Desde allí se dirigió la comitiva a Sitges, en cuyo balneario “Pabellón de Mar”,se sirvió un espléndido banquete. A las cinco de la tarde regresaron a esta capital. Por la noche a las diez y media la colla celebró un baile en el magnífico salón del Casino Artesano. El presidente de la colla, don Antoni Vila, obsequió con un champán de honor a socios y a sus familias. Esta colla faltó a la tradición de visitar la ermita de San Medín".

A banda de tot això, el diari també apuntava que 'Els Ben Plantats' eren una de les colles amb més participants i dels que lluïen els millors arnesos en els cavalls. A tall de curiositat, cal fer esment que tot i que aquell any els europeistes no van visitar l’ermita de Sant Medir, a la premsa s’anunciaven viatges des de Plaça Catalunya en autobús i amb dret a seient, per l'equivalent de 6 cèntims d’euro anada i tornada. La colla d''Els Ben Plantats' va seguir més o menys el mateix guió de celebració els anys següents, tot i que anava variant les localitats on anava a fer els dinars i també va introduir en els actes l’ofrena a l’ermita del sant. Malauradament, la desfeta del club el 1931 va fer que aquesta colla desaparegués per sempre.