Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

Ramon Gatell: "Quan deixes d'estar en actiu valores molt més la tasca dels tècnics"

19 Febrer 2020 Àngel Garreta
Ramon Gatell, responsable màxim del Futbol Formatiu escapulat Ramon Gatell, responsable màxim del Futbol Formatiu escapulat Arxiu CE Europa (Àngel Garreta)

El Futbol Formatiu del club passa per les seves mans. Ramon Gatell és el nom propi de la coordinació esportiva federada de l’entitat.

Ramon Gatell Gil (8 d’agost del 1985) és llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Màster Oficial en Gestió Esportiva i Grau Superior Tècnic de Futbol (títol màxim pel que fa als graus possibles per a entrenadors de futbol). La passió per aquest esport li ve de petit, ja a l’escola Viaró. Seguint els passos dels seus germans, va apuntar-se al futbol federat. Com a europeista va militar 4 anys a la base del club, 2 a l’antic Europa B i 7 temporades al Primer Equip. Va tancar la seva etapa en actiu a les files del Martinenc i el Júpiter. A nivell tècnic, fa 9 anys que dirigeix el ‘Campus Hattrick’ i ha passat per l’RCD Espanyol com a segon tècnic d’Infantil B i Juvenil A.

Com arribes a l’Europa? Què et fa entrar al club?
Arribo al club a l’etapa de cadet. El meu germà ja estava dins feia tres anys, en aquell moment al Juvenil A de Divisió d’Honor. Jo també volia estar a l´Europa i competir on ho feia el Jordi, el meu germà. I no em va ser fàcil, ja que vaig haver d’insistir fins al tercer any de fer les proves. Revilla va ser qui em va fitxar, participant d’això també en Juanma Cabanas, que en pau descansi. Puc dir que no em va ser fàcil poder entrar i quedar-me, però també amb el pas del temps valoro molt que la insistència va valer la pena.

Quina trajectòria vas seguir a la base gracienca?
Vaig fer l’etapa de cadets, Juvenil C, B i finalment al Juvenil A de Lliga Nacional, assolint l’ascens a Divisió d’Honor, un dels millors records que tinc. D’allà vaig passar al Filial on gairebé assolim l’ascens el primer any i al segon vam pujar a Primera Catalana i vaig arribar a debutar al Primer Equip. A Primera Catalana, però, no vam poder mantenir la categoria.

Com va ser el teu pas al Primer Equip?
Va ser tot un privilegi i orgull poder jugar al Primer Equip. Vaig poder jugar molts partits, fer bones temporades i acumular bons records personals i compartint vestidor amb grans companys que, en el fons, és el que més trobes a faltar quan ho deixes. Mirant enrere, veig que vaig aprendre, gaudir i donar el millor de mi.


200219 gatell 1
Gatell dirigint el Primer Equip a Palamós a finals de la temporada 17/18

Quins records tens de tots aquells anys?
Records són molts, com el debut al camp del Prat amb Moratalla, el privilegi de poder jugar al Nou Sardenya, el primer gol en una presentació del futbol de base contra el Santboià o el meu últim gol al camp de l’Olot, de falta, en l’últim minut d’una temporada que va ser difícil per l’equip. Vaig compartir molts moments amb Àlex Delmàs i també patir una llarga lesió als lligaments creuats, aturat gairebé un any. Recordo també el dia que vaig decidir marxar per tenir més minuts després de molts anys. Entre les espinetes clavades em sap greu no haver pogut disputar cap play-off d’ascens o haver guanyat alguna Copa de Catalunya.

Quins entrenadors et van marcar més?
Amb el pas dels anys ho veus tot diferent respecte quan estaves en actiu i agafes una altra perspectiva. Valores molt més la tasca dels entrenadors. Tots van fer el possible per formar-me, per millorar i treure el millor de mi pel bé de l’equip. Així doncs, tots em van aportar, des de la base com Revilla, Antonio Lirio o Albert Pocino, passant per l’etapa amateur amb Moratalla -amb qui vaig debutar-, Valero -al filial i després a la primera plantilla-, donant-me regularitat, i finalment Pedro Dólera, amb qui també vaig aprendre molt. La seva exigència em va ajudar a estar sempre a un bon nivell per poder rendir de forma òptima.

En actiu ja sabies que volies entrenar o coordinar?
Vaig orientar els estudis cap a l’esport, donat que la gestió i l’entrenament m’han agradat sempre. Vaig iniciar-me de monitor a l’Escola amb setze anys i allà vaig compaginar estudiar amb jugar i entrenar diferents equips federats. El coordinador d’aquell moment, Ángel Gómez, em va donar nous reptes i categories. Més endavant vaig iniciar la coordinació amb Òscar Belis ajudant a Xavier Lucas, a qui li haig d’agraïr molt.

Com arribes al teu actual càrrec? Com t’ho proposen?
Jo estava a l’Espanyol compaginant tasques de coordinació amb les banquetes i en l’arribada de l’actual directiva de l’Europa m’ho van proposar. Un cop parlat i valorat vaig decidir acceptar per ajudar al creixement de la base del club. Aquesta decisió comporta molta exigència, però vaig prendre la decisió encertada.

A grans trets, en què consisteix la feina de coordinació dels equips que són federats?
Es tracta de coordinar i gestionar els 27 equips federats, des del Juvenil A fins al Prebenjamí C. Realitzar accions com programar horaris, amistosos, fer fitxa personal de tots els futbolistes, parlar amb entrenadors i seguir-ne l’evolució, atendre i parlar amb les famílies, controlar la metodologia dels equips, supervisar les competicions de tots els federats, formar les plantilles, vetllar pel bon comportament dels jugadors i ser l’enllaç amb la directiva i el departament de premsa per tal de comunicar i tractar allò que calgui. És una gestió de tota l’esctructura a nivell logístic i una gestió humana que, per mi, és una de les parts importants. També busco de crear una identitat cap al club, que ha de ser el nostre valor diferencial. Aquí encara podem millorar molt!


200219 gatell S
Observant un entrenament des del túnel del Nou Sardenya

Com es divideix la teva àrea i es reparteixen les tasques amb persones a càrrec?
Tenim un gran grup de treball, una estructura amb gent formada, preparada i amb experiència. A nivell humà aporten molt. És clau rodejar-te de persones que et poden aportar i a sobre pots aprendre d’ells. L’Albert Clavero és el coordinador de futbol 7, supervisa el dia a dia dels equips d’aquesta àrea i supervisa la feina dels seus equips i dels entrenadors. En Marc Alegre és el coordinador de futbol 11, ja són molts anys treballant junts. És una persona amb experiència dins d’aquest món i que, com l’Albert, és l’enllaç amb els entrenadors i la seva feina diària i de competició. L’Òscar Balaguer és una persona que hem incorporat aquesta temporada. És el preparador físic del Juvenil A i, pel que fa a la coordinació, és el responsable de la part de l’àrea condicional de la base. També col·labora en l’elaboració de la metodologia dels equips i la seva estructura. Tenim també la part de l´àrea de porters, amb Àlex López com a coordina dor en aquesta àrea específica i el seguiment que comporta.

Quin objectiu et vas marcar en el seu moment i com tenim la base a dia d’avui?
Ens vam marcar tots donar el millor de nosaltres per a que la base tingués un bon nivell, evolucionar al costat dels jugadors, donar instruments necessaris als entrenadors i que, és obvi, els equips més competitius estiguessin en les millors categories de cada etapa. A la llarga l’objectiu era veure com jugadors de la casa tenien una progressió i podien arribar a nodrir el Primer Equip. Ens diferenciem per ser un club que, en el seu futbol 7 i amb poques excepcions, tenim la majoria de jugadors sorgits de la pròpia Escola. Al futbol 11 seguim la mateixa idea, incorporant jugadors que ens millorin el nivell i es puguin seguir formant amb nosaltres i progressar com la resta. Ara mateix cal seguir millorant i implementar noves formes de metodologia amb noves modificacions, donat que el futbol evoluciona. Veig un futbol formatiu viu en tots els seus estaments.

Hi ha talent a la base per anys?
Jo crec que sí. Des dels més petits fins als més grans. Hi ha bons jugadors amb les seves qualitats i amb un marge de millora, com és obvi, que és gran i que, amb una bona feina del dia a dia per part d’ells mateixos i els seus tècnics, aniran a més. La feina dels entrenadors de totes les etapes és bona, treballen per millorar els equips i els propis jugadors i això ajuda a que el talent dels jugadors pugui evolucionar positivament. Crec que tenim talent dins del futbol de base i podrem tenir bons jugadors de futur, no només per a mantenir la base a les màximes categories sinó també per veure aquest talent jugant al Primer Equip.


200219 gatell 2
El moment més mediàtic de Gatell


Tècnic a Tercera

De forma temporal i accidental, després que el tècnic Joan Esteva deixés el seu càrrec a quatre partits per finalitzar la temporada 2017/2018, Ramon Gatell es va convertir, durant quatre partits, en entrenador del Primer Equip. Amb ell a la banqueta l’Europa va afrontar els darrers quatre duels del campionat, signant dues victòries i dos empats. És el primer tècnic de la història del club que ha dirigit com a monitor a l’Escola i com a tècnic a equips de base i la primera plantilla, passant per tots els tipus de banquetes diferents possibles.

Gatell ha dirigit infinitat de categories formatives de l’Europa i diverses ‘lletres’ en cadascuna d’elles. Sota les seves ordres han passat, per la base, alguns futbolistes de l’actual Primer Equip com ara Javi Prats (Infantil B i A), Guti (Aleví A, Infantil A i Juvenil B), Josa (Aleví A, Infantil A i Juvenil B), Varona (Infantil B i A) i Guillen (Juvenil C).


Els equips dirigits

Amb un parèntesi dirigint l’Infantil B i el el Juvenil A -campió de Catalunya- amb l’Espanyol, Ramon Gatell ha dut el comandament de la banqueta d’un munt d’equips escapulats: Benjamí B (Segona Divisió), Benjamí A (Preferent), Aleví A (ascens a Divisió d’Honor i després a la màxima categoria), Infantil A (dos anys a Divisió d’Honor), Infantil B (Primera Divisió), de nou l’Infantil A (campió i ascens a Preferent), Juvenil B (campió de Preferent), Infantil B (Primera Divisió), novament l’Infantil A (campió i ascens a Divisió d’Honor) i el Juvenil C (Preferent). Els únics equips que no ha dirigit són el Juvenil A i el Filial, aquest ja de categoria sènior.


El moment més mediàtic

El 31 de gener del 2010, davant la Pobla de Mafumet, Ramon Gatell va obrir el marcador amb un gol olímpic (directe de córner) i, a la segona part, va fer el 2-0 amb un golàs des del mig del camp. El partit va acabar 3-0 i Gatell va ser la gran estrella del cap de setmana, sortint fins i tot a la secció d’esports del TN de TV3.

 

No trobes l'article que busques?
Si busques un anterior a Juny del 2014, probablement sigui a la Hemeroteca

acidH TEB FederacioAcell