Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

Al nostre voltant: La Vella de Gràcia

25 Febrer 2020 Redacció
La Vella sonoritzant la desfilada d'Els Ben Plantats per Sant Medir La Vella sonoritzant la desfilada d'Els Ben Plantats per Sant Medir Arxiu CE Europa (Jordi Batuecas)

La colla de diables La Vella de Gràcia va encendre el foc per primera vegada durant la Festa Major de Gràcia de l’any 1981. Coneixem la seva història.

Els pioners d’aquesta colla, encapçalats per Jordi Cubillos, eren gent vinguda de la població de Sitges, membres de la Colla Vella de Diables de Sitges. Els orígens de la colla deriven d’un ball de diables tradicional, seguint el model penedesenc. Aquest consisteix en la figura marcada d’uns personatges (Llucifer, Diablessa, diables i tabalers), ball litúrgic i la recitada de versots satírics.

Això va portar les primeres disputes a la colla que van portar a l’escissió de la colla, tot creant-se una colla nova a l’any següent, el 1982, la Diabòlica de Gràcia. L’any 2007 neix la secció infantil de la Vella de Gràcia, els Malsons de la Vella, creada per un grup de joves, molts d’ells vinculats a la colla adulta. La voluntat és la de crear cantera per tal que els infants que s’apuntin esdevinguin en un futur, membres de la colla gran. Fan el seu primer correfoc a la Festa Major de Gràcia del 2007.


200225 vella 1

 

L’any 2016 neix la bèstia de la colla, L’Atzeries. Segons explica la llegenda, durant l’últim període de la Gràcia independent, vivia a la Vila un empresari anomenat Agustí Atzeries, al carrer de Josep Torres número 20. Els seus negocis funcionaven bé ,però la desgràcia va caure sobre l’Atzeries fins a acabar pràcticament a la ruïna. Desesperat, va prometre al diable que li vendria la seva ànima si aconseguia els diners que li faltaven. Fos fruit de la casualitat o bé pel pacte amb el diable, a l’Atzeries li va tocar el primer premi de la loteria. L’Atzeries no només va vendre la seva ànima al diable, sinó que va omplir tota la façana de la seva casa amb motius infernals en senyal d’agraïment.

Alguns dels correfocs més importants en què ha participat La Vella durant aquests anys han estat els de la Festa major de Girona, el de les Festes de les Santes a Mataró o l’Akelarre de Cervera. A més, ha viatjat més enllà com per exemple Albertville (França), Sa Pobla (Mallorca), Eivissa i Formentera. La Vella participa als Foguerons (gener), Carnafoc (febrer), CAT (abril), Diada-Aniversari Malsons (maig), Festa Major d’El Coll (juny), Festa Major de Gràcia (agost) i La Mercè (setembre). La Vella és, des de fa dos anys, la colla que acompanya Els Ben Plantats de l'Europa en el seu recorregut per Sant Medir.


200225 vella S

 

acidH TEB FederacioAcell