Una entrevista d'Àngel Garreta ( @angelgarreta )
Un cop va penjar les botes, va començar a entrenar futbol de base al poble i després equips amateurs fins Segona Catalana. Ara, coneixem una mica més la feina al club d'aquest llicenciat en magisteri per l'INEFC i Màster en preparació física per la RFEF.
Ets preparador físic de l’equip i la primera pregunta és gairebé obligada… Com es troba ara mateix l’equip, en general, físicament?
Està bé, seguint com toca els paràmetres establerts a aquestes alçades de la temporada i tal com interessa en aquests moments de lliga.
Com arribes al CE Europa?
Vaig arribar la temporada passada per ajudar en l'inici de la pretemporada d'estiu, en principi de forma temporal donada la forta càrrega d'aquesta preparació concreta. Al final de la mateixa en Pedro Dólera em va comentar si volia fer recuperació de jugadors i altres de les tasques que faig. En acabar la temporada passada em va dir que va quedar content amb la meva feina i que si volia podia continuar en l'actual també dins el cos tècnic.
Quines són les teves funcions tant entre setmana com en dia de partit?
Porto l'adaptació i rehabilitació física dels jugadors, juntament amb el físio, en Juan. També els escalfaments dels suplents previs a entrar al partit, el tractament durant la setmana dels que tinguin alguna molèstia, prevenció de lesions, etc. És una col·laboració estreta amb Pedro, Dani, Toni i Juan. Tots donem un cop de mà i compartim les informacions físiques sobre els jugadors.
La preparació física ve marcada pel cos tècnic? Hi ha una idea predefinida abans de començar pretemporada?
Aquest staff de l'Europa és un staff amb una filosofia de treball molt en conjunt, però en Pedro és lògicament el màxim responsable juntament amb Dani, tècnics amb moltíssima experiència. Els entrenadors és evident que tenen clar abans de començar una temporada què volen, què busquen i com hi volen arribar. Tots tenim petites parcel·les de treball on aportem opinions, suggerències, detalls concrets de les nostres tasques per posar en coneixement dels tècnics i prendre les posteriors decisions, etc.
Les aturades (Copa de Regions UEFA, Nadal…) són els pitjors moments o hi ha molta llegenda amb això?
Tot jugador agraeix al llarg d'un any tenir 2-3 dies d'aturada, però esporàdics. Com qui descansa setmanalment o quinzenalment de la seva feina. Però una aturada llarga és complicada. En un cas com els partits de selecció es fa un treball específic. Els convocats ja tenen ritme de competició, el de Catalunya. Per a la resta, doncs, es busca durant l'aturada que no el perdin, amb un treball específic o fins i tot disputant un amistós. En general és buscar l'equilibri. Uns pocs dies de desconnexió poden venir bé mentalment, però massa dies d'aturades en un calendari fa perdre el ritme. Sí que tenen uns mecanismes especials les aturades llargues de lliga, sí.
Ens imaginem des de fora que la coordinació específicament amb el fisioterapeuta ha de ser màxima…
Sí. Colze a colze. Per les característiques de les nostres feines és necessària aquesta complementació. Tenim sempre tots molta informació al respecte de l'estat dels jugadors. En el fons no deixa de ser un treball d'equip formar part d'un cos tècnic i aquí això funciona molt bé. En Juan és un gran expert i ens complementem molt bé.
Què representa per tu aquest any i mig que portes a l'Europa?
Jo vinc del món amateur i arribo de cop a un entorn d'equips i de lliga gairebé semi-professional. Fer un play-off i visitar segons quins camps és espectacular. Cada dia és aprendre alguna cosa més, també a nivell d'staff tècnic, de seriositat d'entrenaments i preparació de partits amb uns tènics de prestigi. Treballes molt dur per arribar aquí i un cop arribes, l'Europa és una experiència per gaudir a diari. Aquest club té una estructura que al futbol amateur no existeix.
Quins objectius tens a curt termini?
Seguir aquest camí o tornar a entrenar? Jo ara mateix estic gaudint molt, aprenent d'un club de prestigi i fent una feina que m'agrada. No miro més lluny. A cada moment el temps dirà.