El darrer triomf capgirant el resultat en l'afegit data de fa 18 anys... i va ser històric!

17 Novembre 2020 Àngel Garreta
Portada de la secció de Futbol Català de Mundo Deportivo el 20 de maig del 2002 Portada de la secció de Futbol Català de Mundo Deportivo el 20 de maig del 2002 Hemeroteca MD

La darrera vegada que l'Europa anava perdent i va acabar guanyant amb 2 gols en temps afegit data de l'any 2002.

El passat diumenge 15 de novembre l'Europa va remuntar un 1-0 al Congost de Manresa amb gols d'Arnau Vilamitjana -pocs segons després d'arribar al minut 90- i de Gerard Nolla -al minut 93- per acabar guanyant 1-2. Hem de retrocedir exactament 18 anys i 6 mesos, fins el 19 de maig de l'any 2002, per trobar el darrer precedent d'un fet així... i no és un precedent qualsevol!.

L'Europa es jugava la permanència a la Tercera Divisió a cara o creu en la darrera jornada del campionat, la número 38. Al davant seu, el Badaloní -equip que un temps després es fusionaria amb l'actual Badalona-. Només valia la victòria per salvar-se. Un empat o una derrota era condemnar-se a baixar a Primera Catalana.

El conjunt gracienc va avançar-se al marcador al minut 34 amb un gol de Xavi Giménez, però el Badaloní va donar-li la volta al marcador amb dianes de Marcial -de penal al minut 48- i de Torres, al minut 89. Amb un minut per endavant més afegit, tocava fer-ne una de grossa per salvar la categoria i se'n va fer una de les més grosses que recorda el futbol, no només a Catalunya sinó al món, per salvar la categoria en la darrera jornada, el darrer dia i en el darrer segon.

Al minut 92 el Badaloní va cometre un penal que Xavi Giménez va transformar en el 2-2. No servia de res l'empat i s'havia de guanyar en els 3 minuts restants d'afegit. Davant la incredulitat dels presents i quan tot semblava ja impossible, un córner a favor va ser rematat de cap a l'àrea gran per Amorós, refusant la rematada en primera instància un defensa del conjunt groc. Com aquell heroi que sorgeix de la tempesta, Jordi Surrallés va saltar més que ningú i, de cap, va enviar la pilota al fons de la xarxa al minut 95, just al darrer segon. 3-2, invasió de camp, final del partit, final de la lliga i final de la temporada. L'Europa, salvat!

Han hagut de passar 18 temporades més i 4 jornades de l'actual lliga per tornar a veure l'Europa entrar derrotat al temps afegit i sortir guanyador i amb els tres punts d'un partit de lliga.