L’any 1904 és fundà l’Orfeó Gracienc a partir de les inquietuds d’un conjunt de graciencs que veien el cant coral com una forma de permetre el creixement en uns ideals culturals i personals. Tot això s’ajuntava també amb una empenta en la construcció de la identitat pròpia del país i la defensa de la seva llengua. Tot plegat sota el guiatge i inspiració del mestre Joan Balcells i Garcia.
En els darrers 115 anys l’Orfeó Gracienc ha estat cor de referència a la Vila de Gràcia, i un dels referents a Barcelona i a Catalunya. L’Escola Coral de l’Orfeó Gracienc és un projecte únic a la ciutat de Barcelona i singular a Catalunya. Hi comencen a cantar els infants des dels 3 anys per tot seguit introduir-se de forma lúdica i engrescadora al llenguatge musical ajuntant-se amb el treball vocal específic pensat per a cadascuna de les edats. L’Escola Coral de l’Orfeó es troba incardinada amb l’Escola de Música de l’Orfeó Gracienc. Un infant que comença cantant a l’Orfeó pot accedir a un recorregut de formació musical complerta, fins i tot d’àmbit professional.
L’Escola Coral té diversos cors: El Cor infantil de l’OG “Coloraines” amb els seus grups (blaus, verds, vermells, taronges, liles), El Cor Jove - Cromàtics. Roig Korai de l’OG Cor de noies, El Cor Veus amb Gràcia i el Cor Veus de Tardor. Això permet que qualsevol persona, tingui l’edat que tingui, siguin quins siguin el seus coneixements musicals, pot cantar i podrà trobar un cor a la seva mida. L’entitat posa a disposició les condicions més assequibles per a la pràctica del cant coral. Però l’Orfeó Gracienc és també molt més. No podem oblidar seccions com la de teatre o les diverses activitats i tallers.
Les col·laboracions amb les escoles gracienques conformen també l’ADN de l’Orfeó: el projecte dels “Contes Cantats” o el projecte “Junts”. Gràcia és al cor de l’entitat i l’Orfeó ofereix possibilitats a tothom que s’hi acosta i s’incardina amb projectes com “El cant de la Sibil·la” o la Festa Major de Gràcia. Aixopluga diversos grups en els espais de què disposa com ara el col·lectiu Gràcia Solidària, el grup Xerrem de la CAL, l’Assemblea Nacional Catalana o la Federació de Sant Medir. L’Orfeó té establerts convenis de col·laboració amb entitats diverses com Càritas o el Centre de Normalització Lingüística.
Qualsevol persona pot fer-se benefactora de l’Orfeó, només pel fet de fer-ho contribueix al suport de les seves activitats i gaudeix dels beneficis fiscals inherents a l’ajuda d’entitats com l’Orfeó Gracienc. Vols cantar? Vols fer música? T’agradaria proposar una activitat? Necessites un espai? Contacta amb l’Orfeó: Carrer d’Astúries, 83, telèfon 932 374 302 i web i xarxes: orfeogracienc.cat @orfeogracienc