Agenda

Resultats

Preu Entrades

Acreditacions

sponsors masc3

La història de Sant Medir

14 Març 2019 Redacció
Els caramels, el centre de la festa Els caramels, el centre de la festa Federació de Colles de Sant Medir

Després de deixar enrere la intensitat de la dolça festa, fem un repàs amb L'Escapvlat de la història de la tradició de Sant Medir.

Al darrer número en paper del periòdic oficial del club, dins la secció 'Al nostre voltant', la festa de Sant Medir va ser la protagonista. Ara farà 189 anys dels inicis, quan un forner que vivia a la Vila de Gràcia va decidir, després de fer una promesa al seu sant preferit, sortir carrer Gran cap amunt direcció a l’Ermita de Sant Medir a Sant Cugat, repartint dolços que ell mateix havia fet. Des de la Federació de Colles de Sant Medir ens expliquen la història:

"No deuria pensar en Josep Vidal i Granés que allò que va començar a fer un 3 de març de 1830, al 2019 encara es duria a bon terme. Com és normal, han passat moltes històries des de llavors, però la nostra festa ha aconseguit mantenir l’esperit que va tenir als seus orígens i anar evolucionant i adaptant-se a les novetats. Ara estem vivint una de les èpoques més complicades, ja que la burocràcia i la seguretat han passat per davant del que són les tradicions i la cultura popular i fa difícil veure un bon futur. Però la gent de Sant Medir té un esperit diferent i sembla que, per molts problemes que sorgeixin, no defalleixen mai i sempre troben solucions a qualsevol dificultat que aparegui per poder sortir a llençar els caramels que, cal recordar cada vegada que es té la oportunitat, els paguen els romeus i les romeves de la seva butxaca.

Des de la primera colla, la del Vidal, fins a la darrera incorporació, Els Ben Plantats del CE Europa, han sorgit i desaparegut a molts barris de la ciutat de Barcelona un nombre molt important de colles. En l’actualitat, es mantenen 24, que pertanyen als districtes de Gràcia, Sarrià-Sant Gervasi i Sants. Aquestes sumen uns 1050 romeus i romeves que amb el seu esforç fan possible la continuïtat de la festa. L’any 1951, les Colles que en aquell moment existien van decidir que no podien anar cadascuna al seu aire i que era millor tenir una única veu. Llavors va néixer l’actual Federació de Colles de Sant Medir que, fins avui, continua sent la referència i la gestora de tota la festa de Sant Medir.

Aquesta Federació té la seu social a l’Espai Musons, al carrer de l’Alzina, 9, on té com a veïns la Fundació Festa Major de Gràcia i els Castellers de la Vila de Gràcia. Pertany a la Federació dels Foguerons de Sa Pobla a Gràcia i al G6, col·lectiu d’entitats històriques de Gràcia i, com a festa popular, també forma part del Patrimoni Festiu de Catalunya. Sant Medir se celebra habitualment el dia 3 de març, que es podria dividir en tres parts: Al matí, les colles inicien els seus recorreguts pels carrers que decideixen i, això sí, les de Gràcia passant per davant de la seu del Districte a la Plaça de la Vila. Al migdia, cap a les 13 hores seria el segon moment. Els representants de les colles es desplacen amb les banderes a l’ermita de Sant Medir a Sant Cugat, on el sant és patró, i allà es fa la imposició de les llaçades, que molts haureu vist lligades als pals dels estendards, i que és el recordatori de la participació aquell any.

Un cop fet això, es dina i es prepara la tercera part, la baixada del vespre, on totes les colles, una darrera l’altra, baixen pel carrer Gran en un dels moments més esperats per a tothom. El diumenge següent a La Bordeta, a Sants, on es troba la Parròquia de Sant Medir, es fa un recorregut pels seus carrers semblant a la nit de Gràcia. Sant Medir, però, no es queda només en això. Al llarg de l’any es realitzen multitud d’activitats, com el concurs del cartell, passant pels Foguerons, pregó, benedicció, sopar, caminada a l’ermita, concert, concursos (literari, de dibuix, de fotografia i Instagram)... També es participa als Tres Tombs de Barcelona, al Pride Barcelona, a la Festa Major de Gràcia o a la Marató de Teixint Connexions. També es forma un cos de voluntariat, un projecte per explicar què és Sant Medir a les escoles, etc. En resum, us convidem a gaudir de la Festa com millor creieu, llançant o recollint. Totes dues són importants i la seva complicitat ens ajuda a mantenir la millor de les tradicions".


190314 santmedir S

 

acidH TEB FederacioAcell