Campions de Catalunya!

Cano aixeca la Copa Catalunya 2015 ben amunt! Cano aixeca la Copa Catalunya 2015 ben amunt! Àngel Garreta

Per tercera vegada a la seva història l'Europa ha tornat a demostrar el perquè de la seva centenària grandesa. En un Nou Sardenya entregat a la causa, els escapulats van derrotar el Girona per 2-1 a la final de la Copa Catalunya. El 2015 se suma als títols del 1997 i 1998 per convertir el club en el tercer millor català.

Copa Catalunya (Final) · 25/03/15 (21 H) · Estadi Nou Sardenya · 3.140 espectadors · Crònica i fotos: Àngel Garreta

EUROPA 2 - GIRONA 1

Mai aquesta plantilla havia jugat davant més de 3.000 persones sota un ambient sonor excepcional. Fruit d'això, l'Europa va saltar un xic nerviós a la gespa, però de mica en mica va anar trobant el seu lloc. Un xut de Guzman des de fora l'àrea, fàcil de bloca per Palatsi i un remat poc potent de Poves que el porter, però, va haver de refusar en curt amb el puny, van ser els dos avisos abans del primer gol de la nit. Al quart d'hora, Javi Lara va penjar una falta lateral al segon pal i Alberto, entrant fort i de cap, va enviar la pilota al fons de la xarxa.

Com contra el Barcelona B a quarts i el Sabadell a semifinals, el primer i més complicat pas ja estava fet: obrir el marcador. Els següents minuts fins a la mitja hora, control de joc de l'Europa sense patir en defensa. En el darrer quart, el Girona va ocupar més espai posicional sobre el rectangle de joc i va tapar qualsevol forat a l'Europa per efectuar atacs. L'únic xut amb intenció, però, va venir d'una falta directa de Jandro que va sortir fregant la creueta de la porteria. Amb 1-0 es va arribar al descans.

Sense miraments, sortida al camp de l'Europa amb empenta. Al minut 52, Cano va rematar amb el peu i tal com queia un córner que el porter va refusar com va poder. La pressió posicional dels escapulats asfixiava un Girona que es va trobar incòmode a Gràcia, malgrat hi va posar més ganes i intenció que els seus 'companys' de viatge a la Liga Adelante als quarts i a les semifinals. Al minut 64, nou fruit d'estratègia. Córner posat al primer pal que Poves, girant el coll i rematant de cap, va enviar al fons de la xarxa. Esclat d'eufòria a la graderia amb el 2-0!.

Al minut 73, però, el Girona va posar el punt d'emoció que, en el fons, necessita qualsevol final. En una contra gironina encapçalada per Christian Alfonso, Cano va semblar tallar-li el pas a l'habilidós jugador blanc-i-vermell però un rebot sobre el cos del propi futbolista va permetre la seva internada per la dreta de l'àrea. De xut creuat, Christian Alfonso va fer el 2-1. Leva, estirant-se, va tocar la pilota, però no va poder evitar que aquesta acabés entrant pel pal llarg.

En aquell moment el Girona va creure veritablement en les seves opcions de forçar els penals i va tenir l'Europa patint constants faltes laterals i córners en contra. L'encert defensiu gracienc, la sort i el rellotge van portar el partit a la seva fi. Passat el tercer minut d'afegit, José Emilio Sánchez Aparicio va fer sonar el seu xiulat i, llavors, va començar la llegenda de l'Europa tricampió de Catalunya, el tercer millor club del país en palmarès!

EUROPA: Rafa Leva, Dot, Alberto, Cano, Pastells, Putxi, Ignacio (Javi Sánchez, 87'), Javi Lara (Valderas, 90'), Poves (Camacho, 65'), Guzman (Padilla, 79') i Nils (Rovira, 73').

GIRONA: Palatsi, Cristian Gómez,  Richi, Jaime Mata, Christian Alfonso, Hens (Coris, 80'), Jandro (Granell, 80'), Carles Mas, Bigas (Adrián Hernández, 80'), Eloi Zamorano i Marc Rovirola.

ÀRBITRE: José Emilio Sánchez Aparicio (Baix Llobregat). Assistit per Joaquín García Hernández i Arcadi Altemir Vidal (del mateix col·legi). Quart àrbitre: David Congost Larrosa (Sabadell).

TARGETES: Grogues a Javi Lara i Rovira (Europa) i a Jandro (Girona).

GOLS: .1-0 (Alberto, 15'); 2-0 (Poves, 64'); 2-1 (Christian Alfonso, 73').

Abans d'iniciar-se el partit, jugadors i tripleta arbitral van restar aturats un minut en silenci en senyal de dol per l'accident d'avió Barcelona-Düsseldorf on van morir tots els ocupants.

Per l'Europa no van poder formar part de la convocatòria: Alegre (lesionat) i Víctor Cócera (decisió tècnica).

Van completar la convocatòria de l'Europa sense jugar: Víctor Duran i Sergio / Pel Girona van restar a la banqueta: Andrés Díaz, Ramalho, Serramitja i Pere Pons.

Partit disputat sota una freda i humida temperatura. Cel molt tapat però ni una gota d'aigua durant el matx.

Tercer títol de la història per l'Europa: 1997, 1998 i 2015.