L'Europa assoleix l'objectiu de quedar tercer en un derbi com els d'abans

10 Maig 2015 Àngel Garreta
Cano, que ha sumat 200 partits oficials de lliga i play-off, celebrant un dels gols Cano, que ha sumat 200 partits oficials de lliga i play-off, celebrant un dels gols Àngel Garreta

Pur sabor de derbi al Guinardó en una matinal de futbol que ha certificat la definitiva tercera plaça de la lliga per l'Europa i el malaurat descens a Primera Catalana pel Martinenc. El resultat final de 2-4 favorable a l'Europa, mirall d'un matx disputat, vistós, dominat pels graciencs i amb molts gols.

Lliga (Jornada 37) · 10/05/15 (12 H) · Municipal del Guinardó · 750 espectadors · Crònica i fotos: Àngel Garreta

MARTINENC 2 - EUROPA 4

Moltes coses en joc per a cada equip en el derbi d'aquest matí. Han guanyat la partida els visitants, certificant la tercera plaça. Els 'diables vermells' consumen matemàticament el descens, però el duel ha deixat la sensació de partit clàssic, amb gols, disputa i una rivalitat de sempre que, esperem, ben aviat es pugui recuperar per seguir gaudint de jornades així entre clubs veïns.

Intens inici de tots dos equips, conscients que era un partit especial. Domini general de l'Europa, tant en aquesta part com en la majoria de minuts de la resta de l'encontre. El quadre de Pedro Dólera ha tingut la primera ocasió en un xut de Nils que ha obligat Carulla a volar per refusar de punys. La rèplica dels locals ha arribat al minut 21 en un córner on Álex, tot sol, ha enviat la rematada fregant el pal. Quan millor ho estava fent l'equip escapulat ha arribat el gol local. En una falta directa, l'especialista Velillas ha executat a la perfecció el xut i, ajustant la pilota al pal de la barrera i per damunt d'aquesta, ha fet l'1-0.

Malgrat tot, l'Europa ha seguit amb el mateix guió, tenint la pilota i esperant el seu moment. La feina era la que tocava i un gol aïllat no ha trastocat els plans. Abans de l'empat, dos avisos. El primer, al minut 38 en una acció on Cano s'ha trobat accidentalment de davanter centre i, amb una retallada al seu marcador, ha posat a prova Carulla. El porter del Martinenc ha tornat a intervenir dos minuts després a xut d'un altre central, en aquesta ocasió d'Alberto, qui trobant metres per avançar ha guanyat terreny i ha engaltat un xut sec des de 25 metres que gairebé acaba en gol si no arriba a ser per l'exporter de l'Europa que ha volat a la creueta per evitar-lo.

Amb la fruita ja madura, l'Europa s'ha cobrat el seu premi uns instants després. A la sortida d'un córner, la segona jugada ha caigut a peus de Nils qui, posant la pilota a l'àrea petita, ha facilitat l'entrada a plaer de Camacho, qui ha enviat la pilota a la xarxa fent justícia als mèrits graciencs. Amb l'1-1 a l'electrònic, l'Europa podria haver desencallat les taules abans del descans en un xut de falta directa de Padilla que ha topat amb l'oposició del travesser.

Millor inici de segona meitat impossible. En el primer minut de joc, Ignacio ha centrat des de la dreta de l'atac i Padilla, arribant en franca rematada de cap pel mig de l'àrea, ha fet l'1-2 abans que molta part del públic tornés a ocupar el seu lloc a la graderia. No ha trigat en reaccionar el quadre local. Només sis minuts més tard, Velillas ha obert joc per a Serrano i aquest ha centrat per a que Elhadji, jugador format a la base de l'Europa, fes el 2-2. Però aquest derbi tenia regust a antic, a antic dels bons, i tothom sabia que el 2-2 no podia ser definitiu per com de bé s'estava disputant el matx per part dels dos equips.

El cop a la taula definitiu per decantar la balança l'ha donat l'Europa. Al minut 64, Javi Lara ha rebut una pilota a l'espai pel bell mig de l'àrea i, encarant Carulla, ha superat la seva sortida amb un precís toc de pilota. 2-3 i de nou l'equip de l'escapulari per davant al marcador. Al minut 72 ha arribat la sentència: el propi Javi Lara ha posat a l'àrea un servei de cantonada que Padilla, de nou amb el cap, ha enviat al fons de la xarxa. 2-4 i partit finiquitat, més encara quan al minut 81 Álex, per una dura entrada, ha vist la vermella directa deixant el Martinenc amb deu efectius.

Abans d'aquesta acció, però, moment per veure debutar amb l'Europa un nou jugador de la base. Álex Lozano, del Juvenil A, ha gaudit de la seva primera convocatòria amb el Primer Equip i ha debutat oficialment al minut 74 entrant per Nils. El jove futbolista escapulat ha tingut molta mobilitat a dalt i fins i tot hauria pogut fer gol en una acció acrobàtica on, en ple vol i allargant la cama, no ha encertat a impactar la pilota de forma orientada cap a porteria. Amb el xiulet final de l'àrbitre, missió aconseguida pels escapulats i descens matemàtic dels del Guinardó, als que esperem veure per Tercera de nou el més aviat possible.

MARTINENC: Carulla, Álex, Vivó, Aleix, Sergio, Céspedes, Serrano, Pitu, Elhadji, Velillas i Éric (Roger, 83').

EUROPA: Rafa Leva, Dot, Alberto, Cano, Alegre, Putxi, Nils (Lozano, 74'), Javi Lara (Víctor Duran, 83'), Ignacio, Padilla i Camacho (Rovira, 60').

ÀRBITRE: Juan Manuel Vico Moreno (Barcelona), assistit per Micael Erlich i David Barón Ajenjo (del mateix col·legi).

TARGETES: Grogues a Sergio i Céspedes (Martinenc) i a Rovira (Europa). Vermella directa a Álex -minut 81- (Martinenc).

GOLS: 1-0 (Velillas, 24'); 1-1 (Camacho, 41'); 1-2 (Padilla, 46'); 2-2 (Elhadji, 52'); 2-3 (Javi Lara, 64'); 2-4 (Padilla, 72').

Abans d'iniciar-se el partit s'ha realitzat un minut de protesta per imperatiu federatiu com a mesura contra l'intent del govern estatal de fiscalitzar el futbol català. Els dos equips han realitzat un passadís d'honor a l'Infantil B del FC Martinenc pels seus èxits esportius.

Per l'Europa no han pogut formar part de la convocatòria: Javi Sánchez i Poves (lesionats), Guzman i Pastells (sancionats) i Valderas (motius laborals).

Han completat la convocatòria de l'Europa sense jugar: Guillem Josa -de l'Europa B- i el porter Sergio / Pel Martinenc han restat a la banqueta: Pau, Acosta, Masip i el porter Pacheco.

Partit disputat sota una forta calor i un intens sol més propis del mes d'agost.

L'Europa ha certificat matemàticament la tercera plaça de la lliga a una jornada del final, ja no podrà ser ni 2n ni 4t i entrarà al sorteig de play-off en aquest ordre. L'equip escapulat amplia el rècord de partits seguits sense perdre fora de casa en els seus 108 anys d'història. Ja en suma 12 consecutius. Partit oficial número 200 del capità Àlex Cano entre lliga i play-off. El jugador Álex Lozano, del Juvenil A, ha debutat oficialment amb la primera plantilla de l'Europa en el dia de la seva primera convocatòria. A nivell televisiu, primer triomf de l'Europa en un encontre emès en 'streaming' en directe per BTV.