La brúixola marca el nord

27 Novembre 2016 Àngel Garreta
Civil en una acció del primer temps del derbi Civil en una acció del primer temps del derbi Àngel Garreta

Disputat derbi contra el Sant Andreu a l'estadi amb un Europa que ha anat de menys a més però al que li ha faltat el gol per guanyar (0-0).

Lliga · Jornada 16 · 27/11/16 · 12 hores · Estadi Nou Sardenya · 1.650 espectadors

0 - 0 SANT ANDREU

Un Europa molt afectat per les baixes i la dinàmica acumulada a la lliga ha signat taules contra qui fins avui era el quart classificat. Ha començat millor el Sant Andreu i ha acabat mostrant-se més decidit el quadre local al segon temps. L'àrbitre s'ha menjat un clar penal de Santolalla sobre Alberto en un duel marcat, a cada cantó, per un arbitratge massa permissiu amb el contacte. L'Europa ha trobat el caràcter i l'empenta que li ha mancat en altres partits. La brúixola ja marca el nord, ara falta que l'equip segueixi aquest camí sense desviar-se.

Ha saltat menys nerviós el Sant Andreu a la gespa, controlador dels instants inicials, si bé tots dos equips han pecat de precipitació en les seves accions. Mentre l'equip quadribarrat ha semblat voler tenir el control de la pilota, l'Europa ha invertit l'inici del matx en buscar perill a pilota aturada, especialment forçant diversos córners.

La primera rematada amb intenció del partit, al minut 22, un xut de Campoy que ha marxat desviat a la dreta de la porteria defensada per Segovia. Les revolucions del partit han anat en augment i, passada la mitja hora de partit, a la tripleta arbitral se li ha començat a escapar un xic el control del matx, no volent tallar les constants faltes a cada bàndol amb alguna targeta. Pels visitants, opció clara de Jorge Muñoz al minut 31, però el seu xut al cantó dret de l'àrea gran ha estat desviat en darrera instància a córner.

A la represa s'ha vist un molt millor Europa, més decidit en atac (si bé el gol segueix sent la gran assignatura pendent) i un Sant Andreu que ha capgirat els papers del primer temps, passant a jugar forçadament a la contra. Als primers minuts de la segona part ha tingut lloc una curiosa jugada on Denis ha fet una clara falta al mig del camp, tallant un contraatac. L'àrbitre ha mostrat inicialment la targeta vermella, però adonant-se ràpid del seu error, ha mostrat finalment la corresponent i justa groga.

Amb el pas dels minuts l'Europa ha anat confiant més en les seves possibilitats i del minut 70 a pràcticament el final del partit ha tancat el Sant Andreu al seu mig camp en la majoria de minuts, exceptuant un parell de ràpides contres dels quadribarrats. Al minut 73, una centrada de Javi Iglesias al segon pal ha trobat la rematada de cap de Rubi i la no pitjor resposta de Segovia, evitant el gol en dos temps. Poc després, error arbitral que podria haver condicionat el desenllaç final: Santolalla agafa, abraça i fa caure clarament Alberto a terra, a la frontal de l'àrea petita, però el clar penal no ha estat assenyalat ni per assistent ni àrbitre.

Els escapulats han buidat el dipòsit fins al final i, amb l'entrada dels debutants Varona (Europa B) i Gueri (fitxat aquesta setmana), han revolucionat el mig del camp. Varona, descarat, ha resultat el clar motor dels minuts finals: ben posicionat, entrant a robar pilotes amb contundència, tapant espais... i fins i tot gaudint de la darrera oportunitat del matx, ja al minut 93, amb un xut des de la frontal, massa fluix tot i tenir angle per buscar d'ajustar-lo al pal, i que ha aturat finalment Segovia. La jugada hauria simbolitzat la cirereta per un debutant de la casa, però finalment res ha mogut el marcador inicial. L'empat, numèricament, no ajuda l'Europa, però les sensacions deixades sobre la gespa haurien de suposar un gir de pàgina de l'actual dinàmica.

EUROPA: Fer, Cano, Uri, Javi Iglesias (Gueri, 88'), Rubi, Alberto, Civil, Denis, Fran Bea, Joel Coch i Campoy (Varona, 82').

SANT ANDREU: Segovia, Llamas, Santolalla, Carroza, Noguera, Jorge Muñoz, David López (Sekou, 65'), Dani Guerrero, David Toro, Ton  Alcover i Arjona (Makaay, 78').

ÀRBITRE: Óscar Carballo Vázquez (Barcelona), assistit per Enric Bureu Méndez i Anael Ruiz Díaz (del mateix col·legi).

TARGETES: Grogues a Rubi, Civil i Denis (Europa) i a Santolalla, Dani Guerrero i Ton Alcover (Sant Andreu).

GOLS: cap.

Per l'Europa han quedat fora de convocatòria: Moha, Abel Rita i Reverter (lesió) i Navarro, Rojas i Joel (sanció).

Han completat la convocatòria de l'Europa sense jugar: Dani, Gonzalo i el porter Boison / Pel Sant Andreu han restat a la banqueta: Jordi Méndez, Juanan i el porter Marc Priego.

Partit disputat a bona temperatura, poc pròpia de finals de novembre, amb estones de cel tapat i altres de ple sol.

Els capitans dels dos equips han dut un braçalet amb els colors de l'arc de Sant Martí per iniciativa de la revista Panenka i com a símbol de la lluita contra l'homofòbia al món del futbol. El migcampista Varona, que va fer la pretemporada amb el Primer Equip i ha militat a l'Europa B, ha viscut la seva primera convocatòria i el seu debut oficial en lliga amb la samarreta de l'Europa, jugant 8 minuts. També ha estat convocat i ha debutat oficialment -2 minuts- el nou fitxatge Gueri. Després de mesos sense competir per lesió, han tornat a l'onze el porter Fer i el capità Cano. Els equips de base del Benjamí D i E s'han fet la foto amb l'onze inicial de l'Europa.