Només hi ha un 'Capicano'!

15 Gener 2017 Àngel Garreta
Cano celebra el seu primer gol dins la present temporada Cano celebra el seu primer gol dins la present temporada Àngel Garreta

Un acrobàtic gol del capità Àlex Cano, que val tot el seu pes en or, dóna el triomf a un molt necessitat Europa davant el líder de la categoria (1-0).

Lliga · Jornada 21 · 15/01/17 · 12 hores · Estadi Nou Sardenya · 1.100 espectadors

1 - 0 PERALADA

Les petites històries de l'esport tenen sovint capítols que semblen guions de cinema. El capità del Primer Equip, Àlex Cano, va ser l'involuntari autor del gol en pròpia porteria que va suposar la derrota de l'Europa a La Jonquera. A mitja pel·lícula tot pinta negre, però el mateix protagonista, el nostre heroi, capgira la situació set dies més tard per posar el final èpic a la història i sortir amb un somriure del cinema (en aquest cas l'estadi) quan apareix en pantalla el 'The End'. L'actor que exercia de rival durant els 90 minuts de llargmetratge, en aquest cas el Peralada, és d'aquells 'dolents de la peli' que cauen bé. Excel·lent futbol el que ha practicat el líder a Gràcia, fet que dóna més valor al triomf europeista.

Els primers segons de partit han mostrat un Europa amb empenta, però ràpidament el Peralada s'ha fet amb el control del joc, tant pel que fa a la construcció com també el pes ofensiu de les seves accions. El líder ha demostrat ser-ho (fins avui i malgrat perdre), essencialment en els primers 45 minuts. Les ocasions visitants han començat al minut 8 amb un xut d'Estellés que ha sortit fregant el pal. Al minut 12, Rojas ha resultat providencial en evitar sobre la línia de gol que una pilota rematada per Keita mig fent 'misto' acabés convertint-se en el 0-1. Al minut següent, mà extraordinària de Fer a xut de l'exeuropeista Coro.

A mida que han passat els minuts l'Europa ha tapat millor els espais i les ocasions del Peralada no s'han donat una rere l'altra, malgrat mantenir-se el domini visitant. La primera ocasió gracienca, una centrada de Joel que Civil, de cap i molt forçat per l'elevada altura de la centrada, ha enviat per sobre el travesser. La fusta ha ajudat l'Europa al darrer minut de joc. Keita, en una acció dins l'àrea, ha xutat sobre la sortida de Fer i el pal curt de la porteria ha evitat la diana del conjunt que avui vestia de color rosa.

Mentalitzant-se en capgirar la situació de domini del líder, l'Europa ha resultat un altre a la segona part. A la primera havia aguantat bé els atacs i a la represa del matx ha pressionat molt millor d'inici, ha tapat els espais i de mica en mica ha començat a fer recular el Peralada. El premi, al minut 61. Córner que ningú refusa ni remata al primer pal i que, després de botar a l'àrea gran, és controlat per Cano aturant la pilota amb el pit. Sobre la caiguda de la mateixa, el capità engalta una mitja volta un xic forçada però excel·lentment executada en diagonal i ajustada a la base del pal llarg. Allà, el porter Richi s'ha estirat amb tot però no ha pogut evitar un gol que ha resultat el detonant per a l'Europa.

Motivat per la capacitat demostrada de resistir davant el líder i donar un cop a la primera oportunitat, l'Europa s'ha crescut i ha buscat el segon. Aquest podria haver arribat vuit minuts més tard també des del córner, però Civil, tot sol i lliure de marca, ha vist com la seva rematada de cap, fent picar la pilota a terra, ha finalitzat amb un bot massa potent i la pilota sortint molt per sobre del travesser. A partir d'aquí, partit controlat en defensa per un Europa que només ha rebut un gol en els darrers sis partits.

A poc per acabar hi ha hagut una jugada que podria haver significat el 2-0. En un refús en llarg de la defensa escapulada, buscant una ràpida contra, el darrer defensa ha enviat la pilota al seu porter, avançat fins la línia de mitjos. La pilota ha anat a parar cap a ell massa alt i, saltant de cap, el porter ha acabat de pentinar el cuir enrere, cap a la seva pròpia porteria. La pilota, plorant, anava enfilant el camí de la porteria mentre el porter Richi corria com un 'sprinter' per evitar la diana. Ho ha aconseguit, al darrer instant i gairebé menjant-se la base del pal, resolent encertadament l'error inicial del seu company. Com a dada final, destacar el debut de Dani Pujol amb la samarreta gracienca.

EUROPA: Fer, Joel, Rojas, Cano, Uri, Civil (Denis, 92'), Dani Pujol, Reverter (Rubi, 82'), Fran Bea, Joel Coch i Gueri (Varona, 79').

PERALADA: Richi, Vallho, Estellés, Carbó, Serrano (Pau Ribas, 82'), Keita (Javi Sánchez, 66'), Coro, Boniquet (Draman, 74'), Pablo Carbonell, Traoré i Chele.

ÀRBITRE: Sergi Carrero Romera (Anoia), assistit per Abdelaziz Ajdir Lenti (Osona) i Josep Salinas Ureña (Anoia).

TARGETES: Grogues a Joel, Cano, Uri, Civil i Fran Bea (Europa) i a Vallho, Estellés, Carbó i Javi Sánchez (Peralada).

GOLS: 1-0 (Cano, 61').

Per l'Europa han quedat fora de convocatòria: Abel Rita, Javi Iglesias, Navarro i Dani (lesió), Alberto (sanció) i Campoy (decisió tècnica).

Han completat la convocatòria de l'Europa sense jugar: Gonzalo i el porter Moha / Pel Peralada han restat a la banqueta: Víctor Alonso i el porter Dani.

Partit disputat amb sol però força sensació de fred.

Debut oficial amb la samarreta de l'Europa, i com a titular, del darrer fitxatge gracienc, Dani Pujol. Cano suma el seu gol número 36 amb l'escapulada, situant-se com 19è golejador europeista de tots els temps. Al descans del partit s'ha estrenat el nou concurs per a socis consistent en realitzar xuts a porteria des de diferents angles per a sumar punts i aconseguir premis. Abans del matx s'ha presentat tot el futbol de base federat del club. Els impulsors de la campanya solidària 'Polseres Candela', a benefici de la investigació contra el càncer a l'hospital Sant Joan de Déu, han muntat un estand sota tribuna: tota la plantilla del Peralada ha comprat polseres amb els seus colors.

Estrena amb victòria del debutant Dani Pujol, molt actiu per banda / Foto: Sònia Pérez