Quan ni pots ni et deixen

L'Europa ha perdut a casa davant la Montañesa en un derbi intens que ha tingut molta polèmica (0-1). El conjunt gracienc no ha pogut foradar la porteria rival malgrat les ocasions i tampoc ha cobrat el que s'havia de cobrar: un clar penal a Pastells i una mà del groc-i-negre Uri al minut 94 per salvar un gol.

Lliga (Jornada 32) · 12/04/15 (18 H) · Estadi Nou Sardenya · 1.065 espectadors · Crònica i fotos: Àngel Garreta

EUROPA 0 - MONTAÑESA 1

Com un tro ha sortit l'Europa a l'inici del partit, dominant per les bandes i gaudint de dues ocasions clares en deu minuts. Als pocs instants de començar, combinació entre Ignacio i Poves. El punta, entrant en diagonal a l'àrea, ha preferit tornar a cedir per Ignacio i no xutar directe. La passada, abortada per un defensa visitant. Al minut 10 de partit, opció molt clara. L'exporter escapulat Tato Burgada ha comès un greu error intentant refusar la cessió enrere d'Aleix i ha deixat la pilota morta a la frontal de la petita per a Dot. El lateral escapulat ha rematat malauradament massa desviat.

El primer temps gracienc ha resultat complet... menys pel premi d'un gol que no ha arribat. Els escapulats s'han mostrat intensos, molt forts en la pressió al rival i ràpids en les transicions. Al minut 25, opció per a Nils, qui a la mitja volta des de la frontal ha enviat un xut creuat fregant el pal. A tocar del descans, xutàs de Padilla des de 20 metres que ha obligat Tato a refusar de punys a córner. L'única opció dels de Nou Barris, en el darrer instant de l'afegit, en una falta penjada al punt de penal on Uri, de cap, ha enviat massa alt l'esfèric.

L'explosivitat de l'inici del partit no s'ha repetit a la represa. La Montañesa, sense fer cap pas endavant però sí amb més control de pilota, ha tapat bé els seus espais. Al minut 53, el visitant Aleix ha provat sort de falta directa i s'ha quedat a tocar del botí: el seu xut ha sortit fregant la creueta de la porteria de Leva. Fins al moment, el derbi estava resultant intents, dur físicament però disputat, fins que a la falta de definició de l'Europa s'ha sumat l'arbitratge per acabar de fer-ho més difícil.

Al minut 57, en una gran jugada personal, Pastells s'ha internat en diagonal a l'àrea i quan ja havia regatejat Ruben i encarava porteria, el jugador de la Montañesa li ha fet un clar penal. De forma subtil, el jugador groc-i-negre toca la cama dreta del defensa gracienc, fent-li topar amb la cama esquerra i desequilibrant-lo. El penal no s'ha xiulat i hauria pogut suposar una clara opció de gol per l'Europa o, si més no, una clara vermella directa a Ruben en tractar-se de l'últim home tallant una arribada del rival davant el porter.

Tres minuts més tard d'aquesta acció, Ignacio, de cap, ha enviat la pilota massa desviada en una nova bona opció gracienca. L'Europa ha acabat pagant car haver perdonat tant davant la seva ja massa eterna bèstia negra a Tercera. Mentre l'equip europeista no ha trobat el camí del gol, una acció aïllada en la tercera arribada a gol dels visitants en tot el matx, però molt ben executada per banda esquerra, ha suposat el gol que ha decidit el matx. Arribant al segon pal, Raúl Rodríguez ha rebut -en posició molt dubtosa- una passada de Pedro per fer arribar la pilota al fons de la xarxa.

En temps afegit, l'Europa, amb centrades, córners i faltes, ho ha intentat tot per almenys salvar un empat. Novament l'arbitratge ha evitat aconseguir una opció per fer-ho en el darrer instant. En un córner executat per Padilla, Camacho ha pentinat amb el cap, Rovira, des del terra, ha impactat una pilota que en el bot contra la gespa ha guanyat en alçada i anava a colar-se dins la porteria a l'alçada del travesser. En aquest moment tant el porter Tato com Uri han saltat amb el braç i el jugador de camp de la Montañesa ha acabat fent un 'tap' de bàsquet per evitar el gol: un nou penal clar i expulsió que tampoc ha cobrat l'Europa en una segona part de despropòsit arbitral. Un més d'aquesta feixuga temporada en aquest aspecte.

EUROPA: Rafa Leva, Dot, Alberto (Rovira, 87'), Cano, Pastells, Putxi, Ignacio, Padilla, Poves, Javi Lara (Guzman, 78') i Nils (Camacho, 66').

MONTAÑESA: Tato Burgada, Joshua, Gerard Sanz (Dowi, 51'), Borges, Aleix, Ruben, Toni Pérez, Uri, Antonio Roldan, Pedro (Marc Esteban, 89') i Romano (Raúl Rodríguez, 80').

ÀRBITRE: Carlos Ferrero Mansilla (Barcelona) assistit per Micael Erlich i César García Peñacoba (del mateix col·legi).

TARGETES: Grogues a Rafa Leva, Alberto, Cano, Poves i Javi Lara (Europa) i a Gerard Sanz, Borges, Uri i Romano (Montañesa).

GOLS: 0-1 (Raúl Rodríguez, 86').

Abans d'iniciar-se el partit s'ha realitzat un minut d'aturada, per mandat federatiu, com a protesta vers la intenció de l'estat central de capitalitzar el futbol modest. Al descans del matx l'Europa ha realitzat un homenatge als 20 anys de l'himne del club descobrint una placa sota tribuna que restarà penjada per sempre amb la lletra de l'himne. L'autor, Robert Baquero i el seu ajudant, Ramon Enric Pérez, han rebut un quadre d'agraïment per part del club.

Per l'Europa no han pogut formar part de la convocatòria: Javi Sánchez (lesionat) i Alegre, Valderas i Cócera (decisió tècnica).

Han completat la convocatòria de l'Europa sense jugar: Victor Duran i el porter Sergio / Per la Montañesa han restat a la banqueta: Alabau i el porter Francis.

Partit disputat sota una tarda primaveral amb constant bona temporatura tant a la tarda com entrant al vespre.

Partit número 1.900 de l'Europa a Tercera Divisió (950 com a local). L'Europa encara no ha pogut guanyar la Montañesa -ni a casa ni a fora- a Tercera Divisió.